Lelki tényezők, amik befolyásolják a pajzsmirigyed működését: mutatjuk, mit jelent, ha alul- vagy ha túlműködik

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Lelki tényezők, amik befolyásolják a pajzsmirigyed működését: mutatjuk, mit jelent, ha alul- vagy ha túlműködik

Kép forrása: igormenezes.fot.br

Manapság talán minden eddiginél gyakoribb betegséggé lépett elő a pajzsmirigy túl- illetve alulműködés. Ennek a problémának azonban nem csupán testi okai vannak, hanem – ahogy a legtöbb betegség esetében – a pajzsmiriggyel kapcsolatos gondok mögött is állnak lelki tényezők. Mutatjuk ezeket!

Kifejezetten gyakori, hogy ha túlműködik a pajzsmirigyed, akkor nagyon önálló és talpraesett vagy: már-már túlságosan is. Nem vagy hajlandó nyíltan segítséget kérni, mindent egyedül oldasz meg, és egész biztos, hogy nagy felelősség nyomja a vállaidat.

Bár időnként hallatsz segélykéréseket, sokszor tudat alatt, ezt a környezeted nem veszi észre – egyszerűen azért, mert nagyon bonyolultan kommunikálod számukra. Próbálsz mindig adni és adni, önzetlenül, de ez mögött sokszor a gondoskodás iránti igényed jelenik meg, annak a vágya, hogy végre valaki veled is foglalkozzon, észrevegye, hogy erre neked is szükséged lenne.

Emiatt aztán előfordulhat, hogy depresszióba esel, pedig tényleg csak ki kellene mondanod, mit érzel, gondolsz, és elfogadnod a tényt: te is csak egy esendő ember vagy.

A pajzsmirigy alulműködés értelemszerűen a túlműködés ellentéte, ám közös a két problémában, hogy ezt a betegséget is sokszor az elfojtott érzelmek okozzák. Míg a túlműködés esetében a betegek egész nap pörögnek, addig az alulműködéssel küszködő emberek teljesen lelassulnak.

Ha neked is ilyen problémád van, akkor biztos észrevetted, hogy minden sokkal nehezebben megy, előbb elfáradsz, esetleg lustának érezheted magadat. Ezzel párhuzamosan nyomaszt, hogy nem jutsz előre a feladataiddal, teendőiddel, amik egyre csak tornyosulnak – legfeljebb a kötelezőket teljesíted, de magadra már nem jut időd, energiád.

Részben ebből is adódik, hogy nincs önbizalmad, nem mered felvállalni a véleményedet, a gondolataid pedig csak a te fejedben cikáznak. Mindez érthető módon feszültséget okoz benned, és idővel teljesen felemészt.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?