4 dolog, ami észrevétlenül károsítja a tüdődet a lakásodban

Írta: ,

Minden szervünk egészségére ügyelni kell, de van néhány olyan is, ami kiemelt figyelmet érdemelne. Manapság rengeteg szennyezés éri a levegőt, hiszen egy forgalmas városban sok autó közlekedik, de már az is nagyon káros, ha valaki szabálytalanul eléget a kertjében olyan tárgyakat, amit egyébként sem lenne szabad. Azonban talán te sem tudtad, de még a saját lakásodban is vannak olyan dolgok, amelyek károsítják a tüdőd egészségét!

1/4 Fehérítő folyadék

Az olyan tisztítószerek, mint a fehérítő, a klór vagy éppen az ammónia nagyon károsak lehetnek a tüdődre nézve, ha asztmával vagy krónikus légúti betegséggel küzdesz.

Sőt, már az is bebizonyosodott, hogy gyakori használat esetén előidézheti az asztmát olyanoknál is, akiknek előtte nem voltak ilyen gondjaik.

Sokan gondolják azt, hogy a lakásban minden baktériumot el kell pusztítani, és ezt csak erős tisztítószerekkel lehet hatékonyan megtenni, de valójában a legtöbb esetben már a szappanos víz is szuperül felveszi velük a küzdelmet.

Ha mégis kénytelen vagy erős kémiai vegyszereket használni, mindig figyelj arra, hogy nagyon sok vízben oldd fel őket!

2/4 A szőnyeg

A lakásban található szőnyegek sokkal több port szívnak magukba, mint például egy laminált padló.

Egy korábbi kutatásból kiderült, hogy azokban a családi otthonokban, ahol sok por volt, sokkal többen szenvedtek asztmában és/vagy nehezebben tudtak lélegezni.

Azáltal ugyanis, hogy végigsétálsz a szőnyegen, a különböző porszemcsék kikerülnek a levegőbe, te pedig észrevétlenül belélegzed őket.

Persze ettől még nem lesz bajod, hiszen az utcán is rengeteg por éri a tüdődet, ám szakértők szerint érdemes különös tekintettel lenni a szőnyegekre, ha van a családban kisgyerek, aki gyakran játszik ezen ülve. Az ő tüdejét ugyanis jobban irritálhatja a por, mint a tiédet.

3/4 A fürdőszobai kézmosó

Talán nem is sejtetted, de hiába takarítod le alaposan a fürdőszobai kézmosót, attól még a csövekben észrevétlenül elkezdhet növekedni a penész.

Ez viszont különösen veszélyes azokra nézve, akik asztmával vagy allergiával küzdenek, sőt, azoknál is jelentkezhetnek tünetek, akik egyébként nem szenvednek egyik betegségben sem.

Ráadásul a penész nem csak a csőben, hanem a nedves részeken is megjelenhet, így akár a falon vagy a csap alatt is felfedezhetsz fekete foltokat.

Ezeket sose vedd félvállról; mindig próbáld megszüntetni a nedvességet kizáró okokat, ha pedig szimplán a szellőztetés okozta gondok miatt jelenik meg a falon a penész, vegyél a boltokban tisztítószert, amellyel megszabadulhatsz tőlük.

4/4 Fatüzelésű kályha

Nincs is annál meghittebb, mint amikor begyújtjátok a kandallót vagy a kályhát, köré ültök a családdal, és néztek egy jó kis filmet. Azonban hiába mutat jól a szobában, sajnos a fatüzelésű kályhák nem túl egészségesek a tüdődre nézve.

A tűz során ugyanis nitrogén-oxid és formaldehid kerül a levegőbe, ezek pedig gondokat okozhatnak, különösen hosszabb távon.

Szerencsére ma már rengeteg olyan darabot lehet kapni a boltokban, amelyekbe tisztítórendszert építettek, így nem kell lemondanod erről, de mindenképpen járj utána alaposan, ha vásárlásra adod a fejed.

Szintén oda kell figyelni arra, hogy sose égess el benne olyan fát, ami már kezelt, vagyis rothadás vagy rovarok ellen lett bekenve vegyszerrel, hiszen elégetve ezt is belélegzed.