A legfinomabb téli gyógynövény: 5+1 ok, amiért érdemes fogyasztanod

Balatoni Dóra
Írta: , Frissítve:
A legfinomabb téli gyógynövény: 5+1 ok, amiért érdemes fogyasztanod

Igazi ezerarcú gyógynövény a gyömbér. Különösen a hideg, megfázós időszakban vehetjük nagy hasznát, de olyan komoly betegségek kezelésében is szerepet játszhat, mint például a cukorbetegség vagy éppen a rák. Készíthetünk belőle teát, ízesíthetjük vele ételeinket – jótékony hatásait képes minden formában megtartani. Kapható frissen, szárítva vagy őrölve, valamint olajként és étrend-kiegészítőként is. Cikkünkben most utánajárunk, miért is érdemes fogyasztani!

Az influenza természetes ellenszere

Nem véletlen, hogy Ázsiában már évezredek óta használják gyógyításra a gyömbért. Érdemes megbarátkoznunk az ízével, hiszen számtalan jótékony hatása van.

Elsősorban télen lehet nagy segítségünkre, hiszen erősíti az immunrendszerünket, ezáltal ellenállóbbá teszi szervezetünket a betegségekkel szemben. Ha pedig már megtörtént a baj és épp megfázástól szenvedünk, akkor is érdemes fogyasztani, hiszen hamar elmulasztja a betegség kellemetlen tüneteit. Enyhíti a torokfájást és a lázat is csökkenti. Légúti betegségek ellen is kiváló, feloldja a váladékot és egyfajta természetes köptetőként funkcionál.

A leghatásosabb, ha teát főzünk belőle: csak reszeljük le a friss gyömbért (elég belőle egy diónyi nagyságú darab) és öntsünk rá forró vizet. Hatását tovább fokozhatjuk, ha adunk hozzá mézet és egy kis fahéjat is, így az íze is finomabb lesz.

Megszünteti a gyomorpanaszokat

Gyomorproblémák szinte bárkinél jelentkezhetnek, és ha csak egy rövid ideig tartó kellemetlenségről van is szó (például hányinger vagy puffadás), akkor is érdemes tennünk valamit ellene.

A gyömbér ebben is segíthet: a tápanyagok felszívódását meggyorsítja a szervezetben, ezáltal jót tesz az emésztésnek.

Ha reggelente ránk tör a rosszullét vagy utazás előtt túlságosan idegesek vagyunk, próbáljuk ki a gyömbért.

Az egyik leghatásosabb természetes gyulladáscsökkentőként tartjuk számon, ezért mielőtt gyógyszerhez nyúlnánk, érdemes bevetni ezt a gyógynövényt.