Le merj-e ülni nyáron a metrón?

Nagy Niki
Írta: ,

Nyáron nő legyen a talpán, aki képes jóhiszeműen szoknyában leülni akár a metrón, akár a villamoson – ilyenkor ugyanis különböző horrorsztorik jutnak az eszünkbe arról, milyen bacik mászkálhatnak a szöveten, amik a lenge ruhácskák miatt könnyebben bejuthatnak olyan helyekre is, ahová nem lenne szabad. De tényleg ennyire veszélyes az egészségedre, ha nyáron metrózol?

Baci baci hátán Kép forrása: gregwilliams.com

Nem csoda, ha józan paraszti ésszel nem szívesen ülsz le nyáron egy agyonizzadt metrókocsi bőrülésére.

Ilyenkor elképzeljük azokat az embereket, akiknek a bőre szintén érintkezett az üléssel, és akik mindenféle fertőzést terjeszthetnek.

Pedig a bacilusok amúgy is teljesen körülvesznek minket, ott vannak a bőrünkön, a telefonunkon, a vizesüvegünkön – vajon a metrón találhatók mennyiben különböznek tőlük?

Tudományos vizsgálat a metrón Kép forrása: fashioneditorials.com

Egy bostoni tudományos kutatás arra kereste a választ, hogy mennyivel koszosabb (vagyis mennyivel bacisabb) egy metrókocsi, mint az a többi felület, amelyekkel mindennapi életünk során találkozunk.

A kutatók három bostoni metróvonal három kocsijáról vettek mintát, és megvizsgálták, milyen kórokozók nyüzsögnek az üléseken, a kapaszkodókon és a falakon.

Nem meglepő módon megállapították, hogy a felületek hemzsegnek a bacilusoktól – nem mindegy azonban, hogy milyenektől!