Le merj-e ülni nyáron a metrón?

Írta: ,

Nyáron nő legyen a talpán, aki képes jóhiszeműen szoknyában leülni akár a metrón, akár a villamoson – ilyenkor ugyanis különböző horrorsztorik jutnak az eszünkbe arról, milyen bacik mászkálhatnak a szöveten, amik a lenge ruhácskák miatt könnyebben bejuthatnak olyan helyekre is, ahová nem lenne szabad. De tényleg ennyire veszélyes az egészségedre, ha nyáron metrózol?

Baci baci hátán Kép forrása: gregwilliams.com

1/4 Baci baci hátán

Nem csoda, ha józan paraszti ésszel nem szívesen ülsz le nyáron egy agyonizzadt metrókocsi bőrülésére.

Ilyenkor elképzeljük azokat az embereket, akiknek a bőre szintén érintkezett az üléssel, és akik mindenféle fertőzést terjeszthetnek.

Pedig a bacilusok amúgy is teljesen körülvesznek minket, ott vannak a bőrünkön, a telefonunkon, a vizesüvegünkön – vajon a metrón találhatók mennyiben különböznek tőlük?

Tudományos vizsgálat a metrón Kép forrása: fashioneditorials.com

2/4 Tudományos vizsgálat a metrón

Egy bostoni tudományos kutatás arra kereste a választ, hogy mennyivel koszosabb (vagyis mennyivel bacisabb) egy metrókocsi, mint az a többi felület, amelyekkel mindennapi életünk során találkozunk.

A kutatók három bostoni metróvonal három kocsijáról vettek mintát, és megvizsgálták, milyen kórokozók nyüzsögnek az üléseken, a kapaszkodókon és a falakon.

Nem meglepő módon megállapították, hogy a felületek hemzsegnek a bacilusoktól – nem mindegy azonban, hogy milyenektől!

3/4 Ártalmas és nem ártalmas bacik

A bostoni tudósok megállapították, hogy a metrókocsikban talált bacilusok nagyon nagy része ártalmatlan – olyan fajta, amely már alapvetően a mi szervezetünkben és testünkön is megtalálható.

Ez annyira nem meglepő, hiszen egyértelmű, hogy mi is ráragasztjuk a kórokozóinkat ugyanezekre a felületekre, miért ne tenne így más is – a bacilusok nagy része pedig, mivel természetes állapotában sem fertőz meg senkit, akkor sem bánt, ha más átragasztja a kapaszkodóra, ahonnan pedig „átmászik” rád.

4/4 Akkor ráülhetek?

Persze van némi esély arra, hogy olyan bacilus jut a testedre, ami bánthat is – ez azonban olyan kis mennyiséget jelent, hogy aligha lesz belőle bajod, ha egészséges vagy. Így magától értetődő, hogy egészséges szervezettel nyugodtan leülhetsz arra a szörnyűnek tűnő metróülésre – viszont ha beteg vagy, vagy valamilyen immunrendellenességben szenvedsz, inkább kerüld el az ilyen helyeket, és hordj magadnál fertőtlenítőt.

A fertőtlenítő az egészséges embernek sem elhanyagolható dolog, hiszen így biztosíthatod a legjobban, hogy ne kerüljön a szervezetedbe olyan bacilus, aminek egyébként nem biztos, hogy ott a helye – még akkor is, ha ennek elég kevés az esélye.