Romlik a látásod? Rémes okok is állhatnak a háttérben

Zabolai Margit
Írta: ,

A szem nem csak a lélek tükre, hanem az egészségé is lehet. A látás romlása ugyanis nem csak arra utalhat, hogy sokat ülsz a monitor előtt, hanem más betegségeket is jelezhet. A diagnózist természetesen csak orvos tudja felállítani, de nem árt, ha tudod, hogy a látásromlás az alábbi problémák tünete is lehet akár.

A hormontermelésért felelős pajzsmirigy nem megfelelő működése nagyon sok, különféle tünetet produkálhat.

A listán szerepel az is, hogy a szemizmok megduzzadnak, a szemgödörben kevesebb lesz a hely, és ettől a szemek jobban kidüllednek, mint egyébként szoktak.

A pajzsmirigy probléma jele lehet emiatt például a kettős látás is, de a száraz szemek is utalhatnak rá, mivel a szemhéj nem tud teljesen összezáródni, és nedvesen tartani a szemeket.

Mint a legtöbb orvosi vizsgálat, a szemészeti teszt sem árt időről időre, de ha cukorbeteg vagy, esetleg magasabb a rizikófaktorod a cukorbetegség kialakulására, akkor különösen érdemes odafigyelni a látásodra.

A diabétesz egyik szövődménye lehet ugyanis a látás irányításáért felelős makula – ez a retina része – „meghibásodása”, ami a látás romlásához, extrém esetben akár a látás elvesztéséhez is vezethet.