Romlik a látásod? 5 rémes betegség is állhat a háttérben

Zabolai Margit
Írta: ,

A szem nem csak a lélek tükre, hanem az egészségé is lehet. A látás romlása ugyanis nem csak arra utalhat, hogy sokat ülsz a monitor előtt, hanem más betegségeket is jelezhet. A diagnózist természetesen csak orvos tudja felállítani, de nem árt, ha tudod, hogy a látásromlás az alábbi problémák tünete is lehet akár.

A szemhéj elnehezülése autoimmun betegségekre utalhat, ha pedig hirtelen, azaz néhány nap vagy hét leforgása alatt érzékeled a látóképességed romlását az egyik szemeden, és esetleg fájdalmat is tapasztalsz a szem környékén, az akár a sclerosis egyik korai tünete is lehet.

Pánikba esni természetesen nem kell, hiszen számos más magyarázat is állhat a háttérben, de ha elmész egy kivizsgálásra, és kikéred egy orvos véleményét, az egészen biztosan nem fog ártani.

Tudtad, hogy nem csak a fejednek, a szemednek is lehet migrénje?

Ilyenkor apró vakfoltok jelentkeznek a látótereden, amelyek néhány percig maradnak ott, esetleg fényeket, villanásokat látsz.

A jelenséget kísérheti, megelőzheti vagy követheti is fejfájás, vagy szemfájdalom, de nem feltétlenül.

Ha a jelenséget rendszeresen tapasztalod, akkor mindenképpen ajánlott felkeresni egy orvost, aki elvégez néhány tesztet, mert a szem migrénje számos, súlyosabb betegség szövődménye is lehet, de ha csak egyszerű problémáról van szó, akkor is érdemes megszüntetni, hogy ne okozzon több kellemetlenséget.