Egészségesnek hisszük magunkat, pedig a lakosság több, mint fele túlsúlyos

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A Központi Statisztikai Hivatal idén is közzétette egyik legújabb kutatását, amiben a magyar lakosság egészségi állapotát vizsgálták. Talán mondani sem kell, az eredmények siralmasak. A legelszomorítóbb tény mindközül azonban az, hogy egyszerűen nem nézünk szembe a problémákkal, ugyanis úgy gondoljuk makkegészségesnek maguknak, hogy a lakosság több mint fele túlsúlyos. Már a kamaszok is!

A BMI nem hazudik

A felmérés során megkérdezték az embereket, hogy mennyire ítélik egészségesnek magukat, és talán némi meglepetésre ad okot, hogy a korábbi felmérésekhez képest növekedett azok száma, aki pozitívan nyilatkoztak magukról.

Ehhez képest, a testtömeg-index másról árulkodott, ugyanis a 15 év felettiek csak 40%-át sorolhatták a normál testsúlyúak tartományába. Mindössze 5% volt az, aki soványnak számított, a fennmaradó 55% elhízott, vagy súlyosan elhízott volt. A felmérésből az is kiderült, hogy középsúlyos elhízással a lakosság 20%-a küzd, ami kiemelkedően rossz adat.

Szörnyen kevés gyümölcsöt és zöldséget eszünk

Egészségesnek hisszük magunkat, pedig a lakosság több, mint fele túlsúlyos

Ahhoz képest, hogy az étkezésünket túlnyomó részt zöldségekre, gyümölcsökre, valamint teljes kiőrlésű gabonákra kellene koncentrálnunk, a 16 évesnél idősebbek mindösszesen 40%-a jelölte, hogy egyáltalán fogyaszt ezekből az alapanyagokból napi rendszerességgel.

Fókuszban

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

3 óriási tévhit a hurutos köhögéssel kapcsolatban

Okos tetőablak: együtt a kényelem és a funkció