A lábad különböző betegségeket is megjósolhat: ismerd fel a tüneteket

Szirák Viki
Írta: ,

Sokszor megesik, hogy nem fordítunk elég figyelmet a lábaink egészségére, pedig valójában ez a testrészünk is sok információt elárul az állapotunkról. Talán nem is gondolnád, de többek között a pajzsmirigyproblémákat vagy éppen a szívbetegségeket is előjelezhetik a végtagjaid! Most eláruljuk, milyen jelekből mire következtethetsz.

Önmagában a száraz sarkak még nem utalnak betegségre, ezért nem szabad megijedni, ha magadon is tapasztalod a problémát.

Azonban szakértők szerint az már komolyabb aggodalomra adhat okot, ha folyamatosan kenegeted a lábaidat testápolóval, és még ez sem szabadít meg a hámló, kemény bőrtől.

Ilyenkor ugyanis nem kizárt, hogy pajzsmirigyproblémákkal küzdesz, csak még nem tudsz róla. Amikor ez a szerved nem megfelelően termeli a pajzsmirigyhormonokat, a testedben sok gond jelentkezhet, hiszen ez irányítja az anyagcserét, a vérnyomást, a sejtek növekedését, valamint a gerinc és az agy idegrendszerét is.

Sokszor megesik, hogy emiatt válik repedezetté a sarkad, és lesz töredezett a lábujjadon a köröm!

A lábujjaidon is növekedik a szőr, ezt valószínűleg észrevetted már; azonban amikor ennek nyoma vész, és úgy tapasztalod, hogy egyáltalán nem nőnek szőrszálak, az nem jelent túl jó dolgot.

Szakértők szerint ez ugyanis nem megfelelő vérkeringést is előjelezhet, amit a perifériás artériás betegség (PAD) okoz.

Ennek egyik tünete a szőrnövekedés megszűnése a lábujjakon, de mindemellé lilás árnyalatú elszíneződés, zsibbadás, valamint gyakori vádligörcsök is társulhatnak.

Ha egyszerre több tünet is stimmel rád, érdemes időpontot kérni az orvoshoz, ugyanis ez arra utalhat, hogy beszűkültek az artériáid!