A lábad különböző betegségeket is megjósolhat: ismerd fel a tüneteket

Szirák Viki
Írta: ,

Sokszor megesik, hogy nem fordítunk elég figyelmet a lábaink egészségére, pedig valójában ez a testrészünk is sok információt elárul az állapotunkról. Talán nem is gondolnád, de többek között a pajzsmirigyproblémákat vagy éppen a szívbetegségeket is előjelezhetik a végtagjaid! Most eláruljuk, milyen jelekből mire következtethetsz.

Önmagában a száraz sarkak még nem utalnak betegségre, ezért nem szabad megijedni, ha magadon is tapasztalod a problémát.

Azonban szakértők szerint az már komolyabb aggodalomra adhat okot, ha folyamatosan kenegeted a lábaidat testápolóval, és még ez sem szabadít meg a hámló, kemény bőrtől.

Ilyenkor ugyanis nem kizárt, hogy pajzsmirigyproblémákkal küzdesz, csak még nem tudsz róla. Amikor ez a szerved nem megfelelően termeli a pajzsmirigyhormonokat, a testedben sok gond jelentkezhet, hiszen ez irányítja az anyagcserét, a vérnyomást, a sejtek növekedését, valamint a gerinc és az agy idegrendszerét is.

Sokszor megesik, hogy emiatt válik repedezetté a sarkad, és lesz töredezett a lábujjadon a köröm!

A lábujjaidon is növekedik a szőr, ezt valószínűleg észrevetted már; azonban amikor ennek nyoma vész, és úgy tapasztalod, hogy egyáltalán nem nőnek szőrszálak, az nem jelent túl jó dolgot.

Szakértők szerint ez ugyanis nem megfelelő vérkeringést is előjelezhet, amit a perifériás artériás betegség (PAD) okoz.

Ennek egyik tünete a szőrnövekedés megszűnése a lábujjakon, de mindemellé lilás árnyalatú elszíneződés, zsibbadás, valamint gyakori vádligörcsök is társulhatnak.

Ha egyszerre több tünet is stimmel rád, érdemes időpontot kérni az orvoshoz, ugyanis ez arra utalhat, hogy beszűkültek az artériáid!

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba