Szinte halálra fagyni az egészségért? – A krioterápia előnyei és hátrányai

Nagy Niki
Írta: ,
Szinte halálra fagyni az egészségért? – A krioterápia előnyei és hátrányai

Kép forrása: intothegloss.com

Szinte halálra fagyni a szépség és az egészség érdekében nem hangzik túl jól – mégis, egyre többen választják a krioterápiát egészségügyi problémáik orvosolására. De mi is ez a módszer, és hogyan hat?

Nem biztos, hogy hatékony Kép forrása: blog.advancedsp.co.za

Hivatalosan még nem bizonyították, hogy tényleg fiatalít és egészségesebbé tesz ez a furcsa módszer, hatásaiban valószínűleg semmiben nem különbözik a sportolók által régóta használt jeges fürdőtől.

Az biztos, hogy felturbózza a tested és élénkít, de hosszabb távú hatásairól egyelőre csak elkülönült esetek kapcsán hallani, így nincsen semmilyen megnyugtató tudományos háttere a dolognak.

Először sportolók csinálták Kép forrása: Instagram, @pheck33

A krioterápiát először professzionális sportolók használták edzések után, mint teljesítmény- és immunrendszer-fokozó módszert.

A dolog lényege az, hogy a vállalkozó szellemű pácienst akár -130 Celsius-fokra lehűtött kamrába is beállíthatják, ahonnan csak a feje látszik ki.

A módszerhez a folyékony nitrogén hűtőerejét használják fel. Két-három percig kell a kamrában tartózkodni ahhoz, hogy a módszer hasson is – legalábbis rövid távon, hosszabb távú hatása ugyanis egyelőre rejtély.

Fókuszban

A legfinomabb snackek, amiket rohanós napokon a táskámba szoktam dobni

Az 5 legfinomabb tejes kávé recept, amiért minden nő odavan

Megéri hibrid autóval járni (?)