Környezetbarát menstruációs termékek: mit használhatsz tampon és betét helyett?

Schuster Borka
Írta: ,

A női higiéniai termékek nem csak komoly terhet jelentenek a környezetre nézve, de elég komoly kiadást is minden hónapban. A környezetbarát alternatívák ezzel szemben árban is megtérülnek, és még jót is teszel velük a bolygónak – de teljesen természetes igény, ha ezért nem szeretnéd feladni a kényelmedet az amúgy is nehezebb napokon, úgyhogy segítünk eldönteni, melyik zöldebb alternatíva lehet az, ami tökéletesen megfelel az igényeidnek.

Menstruációs kehely

Talán az egyik legismertebb alternatíva a női higiéniai termékek környezettudatos kiváltására, néhány éve már egészen jól beépült a köztudatba, és akár nagyobb drogériákban is beszerezhető. A tamponhoz hasonlóan még a hüvelyben összegyűjti a vért, így nincs visszaszivárgás vagy csordogáló érzés, viszont mivel nem magába szívja, hanem csak összegyűjti a folyadékot, nem szárítja ki a hüvelyt és akár a gyengébb vérzéses napokon is használható, amikor a tampont sokan kényelmetlennek érzik.

Előnyök: Kényelmes viselet, jó alternatívája lehet a tampon használatának, hiszen ugyanúgy tudsz vele bármilyen ruhát hordani, vagy akár úszni, sportolni. Némi gyakorlat elsajátítása után az ürítése, öblítése és visszahelyezése egyszerű, így akár egy munkahelyi mosdóban is megoldható, de mivel viszonylag sok folyadékot is magába tud gyűjteni, ezért akár a teljes munkaidőd is kihúzhatod vele, nyilván a vérzésed erősségétől függően.

Hátrányok: Igényel némi gyakorlatot és rutint a felhelyezése, ha egyszer megtanultad, már csak egy mozdulat az egész, addig viszont előfordulhatnak balesetek, kellemetlenségek is. Fontos, hogy a megfelelő méretet válaszd, ezt viszont próba nélkül elég nehéz eldönteni, és bár hosszabb távon még úgy is megtérül, elsőre drága lehet több kelyhet is venni, hogy megtaláld a számodra megfelelő kialakítást.

Mosható betét

A mosható betétek speciális anyagból készülnek, így bár meglepően vékonyak, mégis nagy mennyiségű folyadékot képesek magukba zárni. Jellemzően wahmok (work at home mom), azaz otthonról dolgozó anyukák készítik őket, akik például mosható pelenkákat vagy melltartó betéteket is varrnak, de természetesen vannak olyanok is, akiknek a mosható női betét a fő profilja. A mosható betéteket nagyjából ugyanúgy kell használni, mint az eldobhatóakat: rögzíted őket a fehérneműdön a rajtuk lévő patenttal vagy tépőzárral, aztán használat után esetleg a csap alatt kiöblíted, vagy ha erre nincs lehetőséged, akkor zárható tasakba téve tárolhatod, amíg hazaérsz. Öblítés után a betéteket a többi ruháddal egyszerűen a mosógépbe teheted.

Előnyök: Az eldobható betétekkel ellentétben a mosható betétek légáteresztő anyagból készülnek, így nincs az a kellemetlen, fülledt műanyagérzésed tőlük, ami különösen nyáron például nagyon zavaró lehet. Mivel nagyon sok különféle anyag és fazon létezik, van lehetőséged, hogy megtaláld azt, ami számodra a legjobban passzol, ami neked a legkényelmesebb. A betétek belső, nedvszívó rétegét általában valamilyen dekortextillel vonják be, így egészen mutatósak lesznek, ami segít, hogy egy kicsit jobban érezd magadat a saját menstruációd kapcsán. Ha esetleg kicsi gyerkőcöd van, aki mosható pelenkát használ, akár saját „anya-lánya készletetek” is lehet összeillő mintákból.

Hátrányok: A mosható betéteket cserélni kell, mint az eldobhatóakat, és bár egy pul anyagból készült táskában tökéletesen zártan, szagmentesen tudod tartani, amíg hazaérsz a saját fürdőszobádba, vannak, akik viszolyognak a gondolattól, hogy a használt betétet maguknál tartsák napközben.

Menstruációs bugyi

A mensturációs bugyi hasonlóan működik, mint a mosható betét, csak itt tulajdonképpen a bugyiba magába van bevarrva a nedvszívó réteg. Ne egy pelenkaszerű valamit képzelj el, kimondottan vékony, szinte észrevehetetlen ez a betoldás, a bugyi pedig, bár jellemzően ezeknek a fazonoknak kicsit hosszabb a szára és magasabb a dereka a jobb illeszkedés végett, többnyire egészen csinos és nagyon kényelmes szabású. Ma már hazai gyártót is találsz, de a neten külföldről is számos helyről rendelhetsz menstruációs bugyit, amit használat után egyszerűen a mosógépbe tehetsz, majd a száradás után újra használhatsz is.

Előnyök: Menstruációs bugyikból többféle erősségű fazon létezik, így – bármilyen hihetetlen – de akár az egész munkanapot is kibírhatod egyetlen bugyival. Ezek is lélegző anyagból készülnek, nincs visszaszivárgás, egész nap száraznak érezheted magadat, ugyanakkor nem is fősz bele a fehérneműdbe. Mivel maga a bugyi nagyon vékony és kényelmes, sokan egyfajta extra védelmi rétegként használják őket például tampon vagy betét mellé, hogy az esetleges szivárgás biztosan ne jelentsen gondot, de önmagukban is megállják a helyüket, nekem most ez az alternatíva a személyes kedvencem.

Hátrányok: Ha mégis például a munkahelyeden kell cserélned a bugyit, akkor a mosható betéteknél már felvázolt problémákba ütközhetsz, bár ezt a megfelelő fazonnal és esetleg egy extra betéttel ki tudod küszöbölni. Idegen helyen kicsit macerásabb lehet nem csak betétet, de komplett fehérneműt cserélni.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!