Korán felébredsz, és nem tudsz visszaaludni? Ezek lehetnek az okai

Nagy Niki
Írta: ,

Talán mindenkivel megtörtént már, hogy felébredt az éjszaka közepén, és annak ellenére, hogy pihentetőnek érezte az alvást, nem tudott visszaaludni. Ezt rengeteg dolog okozhatja, legtöbbje ártalmatlan, környezeti probléma – de akad, ami komoly betegséget is előre jelezhet. Az alábbiak lehetnek a leggyakoribb okai annak, ha éjszaka felébredsz, és nem tudsz visszaaludni.

A cirkadián ritmusod felborult

A koronavírus-világjárvány miatti kijárási korlátozások, a megváltozott munkakörülmények, a napi rutin hiánya mind felerősíthetik ezt a problémát: ha a szervezet természetes ritmusa felborul, eltér a megszokottól, az alvási problémákhoz vezethet. A cirkadián ritmus, vagyis a szervezet belső órája gyakorlatilag a hormonrendszered által vezérelt napi rutin, amit rengeteg dolog meg tud borítani. Főként a lefekvés előtt kialakított, megszokott rutin lenne a fontos, mert így tudja a szervezeted, hogy mikor kezdheti el az alváshoz szükséges hormonokat nagyobb mennyiségben termelni. Így, ha úgy érzed, kicsit össze-visszák lettek a napjaid, először ezen próbálj meg változtatni.

Lefekvés előtt a telefonodat nyomkodod

Lehet, hogy kellemes tévére elaludni, vagy szereted átfutni a napi történéseket a telefonodon, mielőtt lefekszel, de ez valószínűleg megzavarja az alvásodat, hiszen a kék fény egyébként is azt üzeni az agynak, hogy ideje felébredni. A túl sok képernyőhasználat megint csak a biológiai óránkat zavarja össze, főleg akkor, ha lefekvés előtt sem tudunk lemondani róla.

Túl kevés a fény a hálószobádban

A cirkadián ritmusodat a fény is befolyásolja, hiszen az őseink a sötétedéssel tudták, hogy ideje aludni, a napfelkeltével pedig tudták, hogy akkor kell felkelni. Ha nagyon besötétíted a hálószobádat, vagy az egész lakásodban hiánycikk a fény napközben is, az felboríthatja a belső órádat, főleg akkor, ha az éjszaka közepén felébredve még villanyfényt is gyújtasz, esetleg ránézel a telefonodra. Ilyenkor a tested összezavarodik, és nem tudja, mit kellene csinálnia – könnyen lehet, hogy úgy reagál, hogy az alvási hormonokat lecsökkenti, az ébredéshez szükségeseket pedig megnöveli.

Annie Spratt/unsplash.com

Stresszelsz és szorongsz 

Ebben a megváltozott helyzetben kicsit mindenkinek magasabb a stressz-szintje, ami az alvásra is kihathat: az agy stresszhormonokat kezd termelni, amelyektől nehezebbé válik a nyugodt alvás. A stressz okozta álmatlanság egyik fő megnyilvánulása az alvásfenntartási álmatlanság, ami azt jelenti, hogy az elalvással nincs problémád, viszont nehezen maradsz ebben az állapotban, gyakran és könnyen felébredsz. Ez a jelenség inkább a nőket érinti, mint a férfiakat, és ahogyan idősödünk, úgy válik egyre rosszabbá azok számára, akik hajlamosak rá.

Túl sok folyadékot iszol

A megfelelő mennyiségű vízfogyasztás nagyon fontos, de érdemes úgy időzíteni, hogy ne lefekvés előtt idd meg a napi adagod jó részét – ez ugyanis azzal jár, hogy éjszaka felébredhetsz, mert pisilned kell. Ilyenkor általában azért felkapcsoljuk a lámpát, vagy legalább a telefonnal világítunk, ami pedig ahhoz járul hozzá, hogy a belső biológiai órád összezavarodjon, és nehezedre essen visszaaludni.

Alvási apnoéd van

Az alvási apnoe egy potenciálisan súlyos alvászavar, mely során a légzés alvás közben időről-időre abbamarad, majd újra elindul. Alapvetően két fajtája van: a gyakoribb forma az obstruktív alvási apnoe, amit a torok izmainak ellazulása hoz létre. A másik a centrális alvási apnoe, ami azért alakul ki, mert az agy nem küld megfelelő jeleket a légzésszabályozó izmokhoz. Ez az állapot akár súlyos problémákat is okozhat, így érdemes kivizsgáltatni, de a leggyakrabban inkább kellemetlen, hiszen reggeli fejfájással, egyértelműen kialvatlansággal, és koncentrációzavarral jár együtt.

Forrás 1, 2

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!