A rák 4 korai jele, amiről a legtöbben nem vesznek tudomást

Kovács Andrea
Írta: , Frissítve:

Nem győzzük eleget hangsúlyozni a szűrővizsgálatok fontosságát, és azt, hogy beszélj az orvosoddal a kockázati faktorokról és a tünetekről, amelyekre esetleg figyelned kell. A rák korai jelei, vagy az akár még jó indulatú daganatok tünetei azonban sokszor ártalmatlannak látszanak, éppen ezért érdemes tisztában lenned velük. Pánikra semmi ok, ha az alábbiakat veszed észre, de félresöpörni sem szabad a jelenséget, járj utána az eredetének!

Puffadás Kép forrása: freepeople.com/shop

A puffadás a menstruációt kísérő egyik leggyakoribb tünet, szinte minden nő észreveszi magán, és igazán nincs is miért aggódni miatta.

Az intő jelek ott kezdődnek, amikor a puffadás a menstruáció végén sem múlik el, állandósul, hetekig is kitart. Ez ugyanis a petefészek rák egyik tünete lehet, amellyel szintén érdemes felkeresni egy orvost.

Sok diagnosztizált beteg számol be arról, hogy hónapokon keresztül észlelte a puffadást, de nem gondolt semmi súlyosra, ezért nem ment orvoshoz.

Még mindig jobb, ha elvégeztetsz egy vizsgálatot, amiből kiderül, hogy csak valami enyhébb problémád van – legalább erre is kapsz megoldást és kezelést, hiszen az állandó puffadás semmiképpen sem tekinthető normálisnak – mint hogy ignoráld a tüneteket, és ekkora lépéselőnyt adj a ráknak, ahelyett, hogy megkezdenétek a kezelését.

Vérzés a menopauza után Kép forrása: birdasaurus.tumblr.com

Sok nő a menopauza után is tapasztal pecsételő, halvány, világos színű vérzést, de amikor erős, menstruáció szerű vérzés tér vissza, azzal már mindenképpen érdemes felkeresni egy szakorvost, mert ez sajnos akár a méhrák egyik korai tünete is lehet.

A vérzést éppen ezért semmiképpen sem szabad elhanyagolni, vagy betudni annak, hogy visszatért a menstruáció, de nem is kell pánikba esned: azok a nők, akiket még a méhrák egyes stádiumában, azaz a rák elterjedése előtt diagnosztizálnak, nagyon jó esélyekkel indulnak a gyógyulás felé, így a most ijesztő vérzésnek később még hálás is lehetsz, hogy idejében felhívta a figyelmedet arra, hogy valami nincs rendben.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba