Kontaktlencséseket támad egy veszélyes baktérium

Nagy Niki
Írta: ,
Kontaktlencséseket támad egy veszélyes baktérium

Kép forrása: imarin/depositphotos.com

A kontaktlencse alapvetően kényelmesebb, mint a szemüveg, kevesebb vele a gond, viszont nem minden esetben szerencsés – eléggé fertőzésveszélyes ugyanis, és ha nem vigyáz az ember, olyan horrorfilmbe illő esetek történhetnek vele, mint a szembe magát befészkelő parazita elszaporodása. Szörnyen hangzik, pedig valós probléma lehet, a csapvíztől kezdve a Balatonig mindenhol megtalálható, és csak arra vár, hogy megfertőzhesse a nem megfelelően tisztított és nem túl gyakran cserélt kontaktlencséket. (x)

Vigyázzunk, a kontaktlencse komoly fertőzés forrása lehet!

Rengetegféle fertőzést elkaphatunk akkor, ha nem megfelelő helyről vásároljuk a lencsét, nem cseréljük eleget, túl hosszú ideig hagyjuk benn, vagy esetleg koszos kézzel nyúlunk hozzá. Az egyszerű szempirosodás és szemhéjduzzanat a legalapvetőbb probléma, ezzel nagyon sok kontaktlencsés találkozik, de olyan komoly fertőzések is kialakulhatnak, amelyek akár vaksággal is végződhetnek.

Ez pedig nem csak ijesztgetés: egy olyan parazitáról beszélünk, ami az egyszerű csapvízben is megtalálható, sőt, a Balatonban sem vagyunk előle biztonságban.

Az Acanthamoeba egy parazita, amely a kontaktlencsén található elszaporodott baktériumokkal táplálkozik. Ha nem talál elég bacit, nem képes megmaradni a felületen, ezért csak azok vannak veszélyben, akik nem jól tisztítják a lencsét, vagy túl sokáig használják. Az Acanthamoeba igazi horror, ha a szembe kerül: átfúrja magát a szemgolyón, ahol még szaporodni is képes.

A tünetek közé tartozik a szemduzzanat, a pirosodás, a látásromlás, a fényérzékenység, és a fájdalom is – a helyzet kezelhető, de ugyanígy nagyon fájdalmas a gyógymód, és nem is mindig sikerül. Néhány ember évente világszerte megvakul az Acanthamoeba fertőzése miatt.

Alapos higiéniával megelőzhetjük a bajt

A helyzetet elkerülheted, ha megfelelően tisztítod a kontaktlencsédet, és ha a megfelelő ideig is hordod. Persze ez macerás lehet, így akkor vagy a legnagyobb biztonságban, ha szemüveget hordasz, vagy ha végképp nemet mondasz a rossz látásra és a lézeres szemműtétet választod.

A látásjavító lézerkezelés egy biztonságos megoldás a kontaktlencse helyett

A látásjavító műtétektől azért félnek sokan, mert azt gondolják, hogy kockázatosak, fájdalmasak és hogy hosszú a felépülési idő utánuk. A tévhitekkel ellentétben, a lézeres szemműtét biztonságos megoldás, modern technológia áll mögötte: eddig több mint 30 millió műtétet végeztek világszerte, ebből több mint 100 000 kezelést a legnagyobb hazai klinikán, a Sasszemklinikán.

A Sasszemklinika legújabb, Magyarországon egyedülálló kezelése a Sasszem FEMTO Smart. Ez az egyik legpontosabb mérőeszköz által vezérelt eljárás, melynek köszönhetően fantasztikus látásélményt lehet elérni. A kezelés biztonságos, fájdalommentes és maximum 15 percig tart. A kezelést követő egy nap pihenés után akár már másnap munkába állhatunk.

Ez az új eljárás Magyarországon kizárólag a Sasszemklinikán érhető el.

Kontaktlencsésnek lenni persze nem a világ vége, de sokkal kényelmesebb egy ilyen kezelés után többet a lencsére sem gondolni – egyrészt a kontaktlencse rendszeres vásárlása és a szemüveg hiányában viszonylag hamar visszahozza az árát, másrészt a kellemetlenségektől is megszabadul az ember.

Most jelentkezz ingyenes alkalmassági vizsgálatra a sasszemklinika.hu oldalán, hogy élesen lásd a nyarat!

Kép: valphoto/depositphotos.com