A koffeintúladagolás legegyértelműbb jele: vedd észre időben

Kovács Andrea
Írta: ,
A koffeintúladagolás legegyértelműbb jele: vedd észre időben

Egy-két kávé nélkül ember legyen a talpán, aki képes kibírni egy jó hosszú munkanapot, de azért nem mindegy, mennyit gurítunk le a torkunkon. A koffeintúladagolás komoly veszélyeket rejt magában, ha pedig ezeket a jeleket észreveszed magadon, sürgősen hagyj fel a kávéval, az energiaitallal és a zöld teával pár napra!

Aki reggel kávézik, valószínűleg ügyesen kikövetkeztette már, hogy a koffein nagyon jó hashajtó hatású.

Ami egy, maximum két adagnál még hasznos tulajdonság, az egy erős koffein-túladagolásnál nagyon veszélyes dolog is lehet, és intenzív hasmenést okozhat, akár napokig.

Ez különösen a dehidratáció miatt lehet problémás (ilyenkor nagyon sok vizet veszít a szervezet), valamint azok számára, akik fogamzásgátlót szednek, hiszen ilyenkor csökkenhet a gyógyszer hatása.

Szív- vagy gyomorégés Kép forrása: poshsquare.com

A koffein hatására a nyelőcsöved kicsit ellazul, aminek köszönhetően a gyomortartalom visszaáramolhat a nyelőcsövedbe, égő érzést okozva ezzel a gyomrodban vagy a mellkasodban. Ilyen betegség is létezik, amely hosszabb ideig gyötri azt, aki ebben szenved, de a koffeinnek is vannak ilyen átmeneti hatásai, ha túl sokat fogyasztasz belőle.

Ha gyakran történik ilyesmi, a gyomorsavad elmarhatja a nyelőcsövedet, és reflux alakulhat ki, még akkor is, ha magától soha nem lettél volna beteg. Nem érdemes kockáztatni – ha úgy érzed, hogy túl magasan van a gyomorsavad, vagy ég a mellkasod, már tudod, hogy mennyi kávé az, amit többet nem ihatsz meg.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv