Ez a koffeintúladagolás legegyértelműbb jele: vedd észre időben

Nagy Niki
Írta: ,

Egy-két kávé nélkül ember legyen a talpán, aki képes kibírni egy jó hosszú munkanapot, de azért nem mindegy, mennyit gurítunk le a torkunkon. A koffeintúladagolás komoly veszélyeket rejt magában, ha pedig ezeket a jeleket észreveszed magadon, sürgősen hagyj fel a kávéval, az energiaitallal és a zöld teával pár napra!

Szapora szívverés Kép forrása: instagram.com

Az, ha egy kávé után pár perccel felgyorsul a szívverésed, nem nagy ügy. Az, ha annyira felgyorsul, hogy kényelmetlen az érzés a mellkasodban, már sokkal nagyobb.

A szívműködés normál esetben akkor természetes, ha nem veszed észre (úgy, mint a légzést vagy a pislogást, amelyek szintén önkéntelen izommozgások) – ha már tudatában vagy annak, hogy a szívveréseddel valami nem stimmel, ott már baj lehet.

Persze ne vegyél be rögtön nyugtatót, ha ilyesmit tapasztalsz, csak sétálj egy nagyot, szívj friss levegőt –csak akkor fordulj szakemberhez, ha másfél-két óránál is tovább tart a dolog, vagy ha tényleg nagyon-nagyon ver a szíved, és légszomjad is van.

Szív- vagy gyomorégés Kép forrása: poshsquare.com

A koffein hatására a nyelőcsöved kicsit ellazul, aminek köszönhetően a gyomortartalom visszaáramolhat a nyelőcsövedbe, égő érzést okozva ezzel a gyomrodban vagy a mellkasodban. Ilyen betegség is létezik, amely hosszabb ideig gyötri azt, aki ebben szenved, de a koffeinnek is vannak ilyen átmeneti hatásai, ha túl sokat fogyasztasz belőle.

Ha gyakran történik ilyesmi, a gyomorsavad elmarhatja a nyelőcsövedet, és reflux alakulhat ki, még akkor is, ha magától soha nem lettél volna beteg. Nem érdemes kockáztatni – ha úgy érzed, hogy túl magasan van a gyomorsavad, vagy ég a mellkasod, már tudod, hogy mennyi kávé az, amit többet nem ihatsz meg.