A kipihentebb ébredésért: 4 trükk, hogy több időt tölts mélyalvásban

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Sok mindenben szerencsés vagyok a kislányommal kapcsolatosan – sajnos az alvás nem tartozik bele a felsorolásba. Már lassan négyéves lesz, de még mindig szörnyűek az éjszakáink, és nagyon sokszor felébredünk: én jellemző módon mélyalvásból, amit sokszor igazi fizikai fájdalomnak érzek. Nem is beszélve a következő napról… Sok mindent kipróbáltam, ami segíthet jobban, mélyebben, hosszabban aludni és kipihentebben ébredni.

Ahogy landol a gyermekem az ágyban, rajtam máris úrrá lesz a nyugalom, hiszen tudom, hogy az este hátralevő része alapvetően az enyém. 

Korábban – és persze sokszor most is – ebben az időszakban próbáltam elrendezni a nap folyamán kimaradt teendőket, de ez sajnos nem segíti elő a mélyalvást.

Minden aktív feladat, legyen szó akár csak a közösségi oldal böngészéséről, a főzésről, a munka befejezéséről, hátráltatja a későbbi pihenést. Különösen akkor, ha az esti teendők miatt későn iszod meg az utolsó kávédat, teádat. 

Hasonlóan ingerli a szervezetet a dohányzás, az alkohol, és persze a hangos zene, a filmnézés is, ezért ha alapvetően a jó alvás a leglényegesebb számodra, ezeket érdemes háttérbe szorítanod, mérsékelned.

Próbáld ki ezt: A képernyők helyett sokkal pihentetőbbek a könyvek – nekem a leginkább egy forró fürdő társaságában segítik az elalvást és a mélyalvást.

A sportnak, az aktív életnek nem is lehet felsorolni az előnyeit: bizony, az alváshoz is van köze a testmozgásnak.

Talán nem szorul különösebb magyarázatra, de ha alaposan elfáradsz egy kimerítő edzés során, akkor az elalvással éppúgy nem lesz komolyabb gondod, mint a mélyalvásokkal.

Próbáld ki ezt: Legalább három óra teljen el az edzés vége és az elalvás előtt, így lesz a legpihentetőbb a mozgás jótékony hatása.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv