Kiderült, miért szeretjük annyira a szénhidrátokat

Nagy Niki
Írta: ,
Kiderült, miért szeretjük annyira a szénhidrátokat

Egy hatodik alapíz lehet a felelős azért, hogy a legtöbben képtelenek vagyunk nemet mondani a szénhidrátokra – kutatók ugyanis kiderítették, hogy valószínűleg képesek vagyunk kiérezni a keményítőt az ételekből, amit egyfajta lisztes ízként érzékelünk, és nagyon nehéz ellenállni neki.

Az ördögi szénhidrát Kép forrása: realfoodbydad.com

Biztosan ismerős a helyzet: a hűtő előtt állsz, és szemezel a salátával, de az a fránya maradék pizza folyton odavonzza a tekinteted, bármennyire is próbálod lebeszélni magad róla.

Tépelődsz, tépelődsz, de aztán felsejlik az emlékeidben a pizzakenyér zamata, a forró paradicsomszósz íze és az, ahogyan az olvadt sajt a végtelenségig nyúlik – és végül nyilván nem a salátáért, hanem a pizzáért nyúlsz.

Van egy jó hírünk: ez valószínűleg nem teljesen az akaraterőd gyengeségének köszönhető (üdv a klubban), hanem annak is, hogy képesek lehetünk kiérezni a keményítő ízét az ételekből, aminek nehezen állunk ellent.

A hatodik alapíz Kép forrása: chewtown.com

Jelenleg öt alapíz létezik: az édes, a sós, a keserű, a savanyú és az umami – utóbbi, bár hasonlít a Jóbarátok unagijához, nem a teljes éberség állapotát, hanem egy speciális ízt jelent, amit kiérzünk például a paradicsomból, a sajtfélékből, a spenótból vagy a halfélékből.

Utoljára hét éve adtak hozzá az eredeti négy alapízhez újat, az umamit, most viszont újra átírhatjuk a biológiakönyveket: úgy tűnik, hogy az Oregon Állami Egyetem kutatói felfedezték az egyszerűen csak keményítősnek („starchy”) nevezett ízt is, amely megmagyarázhatja, hogy miért imádjuk ennyire a szénhidrátdús ételeket.

A keményítő egyébként összetett szénhidrát, sok összekapcsolódó cukormolekulából álló úgynevezett poliszacharid, amelyről a kutatók korábban úgy gondolták, hogy a cukormolekula-láncokat lebontva édesként érzékeljük, külön nem tűnik fel az ízlelőrendszerünknek.

Fókuszban

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv