Kicsi, de veszélyes! Ezért kell vigyáznod a kullancsokkal

Kerekes Vivien
Írta: ,

A nyári időjárással együtt nem csak a hőmérséklet és a strandolás kedvünk ugrik meg, hanem a kullancsok is előbújnak a rejtekhelyükről. Ez az apró élőlény ilyenkor a háziállatok és az emberek egyik legnagyobb rémálmává válik, így érdemes időben utánajárnod, mire kell felkészülnöd, hogy az elkövetkező néhány hónapban semmiképp se találkozz össze velük közelebbről.

Hol találkozhatsz velük?

Bár a világon több száz fajtáját is ismerik, Magyarországon körülbelül 42 félével futhatsz össze egy hosszú erdei kirándulás alatt, főleg az északi és nyugati megyékben.

A kis vérszívókkal legkönnyebben egy esős nyári nap után találkozhatsz, de sajnos a hűvösebb időben sem tűnnek el teljesen, hiszen akár évekig is kibírják táplálék nélkül. Mivel néhány milliméternél nagyobbra sosem nőnek meg, szinte teljesen észrevétlenül húzódnak meg a faleveleken, fűszálakon, sőt, akár a ruhádra is felkapaszkodhatnak.

Apró termetük miatt ráadásul nem könnyű feladat észrevenni őket, így ha egész nap a friss levegőn voltál, ajánlott alaposan átvizsgálni a testedet, főként a hajas fejbőrt és a hajlatokat.  Ez azért fontos, mert a kullancsok többféle komoly betegséget is okozhatnak, amiket van, hogy csak hosszú, gyógyszeres kezeléssel lehet leküzdeni.

Lyme-kór

Az egyik legismertebb kullancs-betegség, mégsem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos figyelni a tüneteket.

Noha a fertőzésre kevesebb, mint 10% az esély, ha pedig időben eltávolítod az állatot, még ez az arány is csökken, a szövődmények mégis veszélyesek lehetnek.

Az egyik legszembetűnőbb jele, ha egy viszkető, esetleg fájdalmas folt jelenik meg a bőrödön.

Előfordulhat, hogy ez csak allergiás reakció, de minden esetben érdemes orvoshoz menni vele, különösen, ha napokkal később sincs változás.

Ha pedig gyűrű alakú folt jelenik meg az arcodon, sürgősen keress fel egy doktort, ugyanis hosszabb távon arcidegbénulás és agyhártyagyulladás is kialakulhat.