Kevés az időd? Sikeres akarsz lenni? Ne dohányozz!

Jankovics Anna
Írta: ,

Nem akartam hinni a szememnek. Egy órán keresztül számoltam: egy hónapban 37 óra 20 percet töltök el a dohányzással, napi 10 szál cigaretta miatt. 

Füstté vált álmok

Íme, a számok:

  • 1 nap alatt: 80 perc (1 óra 20 perc)
  • 1 hét alatt: 560 perc (több mint 9 óra)
  • 1 hónap alatt: 2400 perc (40 óra)
  • 1 év alatt: 29 200 perc (486 óra)
  • 20 év alatt: 584 000 perc (9733 óra, azaz 405 nap)

Azon emberek közé tartozom, aki jutalmazza magát egy szál cigaretta elszívásával. Ugyanakkor azon emberek közé is tartozom, akik úgy érzik, hogy nincs elég idejük.

Egy fő és egy mellékállásom van, nyelviskolába járok és írok. Imádok rajzolni, festeni, zongorázni, gravírozni, porcelán miniatűröket festeni, nagyon szeretek kötni és hímezni, reggelenként futni.

Szeretnék egy-két könyvet elolvasni, szeretnék pszichológusi végzettséget. Erre mind-mind nincs, vagy nagyon kevés időm, pénzem van.

Helyette szorongás van az idő hiánya miatt, a pénz és az egészség, a közérzet miatt.

Prioritás

A kezdetekben az ember csak akkor gyújt rá, amikor szórakozik, vagy megkínálják. Észrevétlenül csúszik fel a cigaretta a prioritási, fontossági listán.

Ezután már minden munkafolyamatot ezzel kezd és végez az ember. A munkáját, később kedvelt tevékenységeit is megszakítja egy-egy cigaretta kedvéért.

A rosszul értelmezett jutalmazás időt – pénzt, egészséget – követel magának, a „mert megérdemlem” gondolat által.

A cigarettázás legalja az, amikor már folyamatosan ott lóg a cigi az ember szájában bármely tevékenység közben, nem „élvezi” azt, nem pár perc „kikapcsolódás”, hanem az élet szerves része – azaz „szükséglet” lesz.