Karcsúsít, de árt a csontoknak: ezt teszi a kávé a testeddel valójában

Sándor Alexandra
Írta: ,

A fekete nedű pozitív és negatív egészségügyi hatásait is elsősorban a kávébabból származó koffeinnek köszönheti. Habár felpörgeti az agyat és az anyagcserét, már egyetlen csészényitől is száz fölé szökhet a pulzusod, ráadásul a csontritkulás, illetve a bélproblémák kockázata is növekszik.

A kávé karcsúsít

Kávézási szenvedélyed még a fogyásban is a segítségedre lehet. A zsíros tejből készült lattét egyszerű feketére cserélve mindjárt több mint száz kalóriát spórolsz meg.

Kutatások bizonyítják egyébként, hogy az élénkítő italnak eredendően alacsony energiatartalma mellett enyhe étvágycsökkentő hatása is van.


Vetkőzz le és kávézz egyet! Útmutató a hosszú élethez


Nemrégiben kiderült például, hogy a pörköletlen zöldkávé csökkenti bélben felszívódó cukor mennyiségét, emellett pedig a benne lévő klorogénsav révén elősegíti a zsírégetést.

Persze, mindez nem azt jelenti, hogy mostantól literszám kellene nyakalnod a kávét: napi egy-két csészényinél többnél ugyanis a hátrányok bőven felülmúlják az említett előnyöket.

A kávé megemeli a pulzusodat

Már egyetlen csészényi italtól száz fölé szökhet a pulzusod akár egy óra hosszára – noha ez az érték 60 és 80 között számít optimálisnak.

A gőzölgő fekete a vérereket is összehúzza, tehát vérnyomásnövelő hatása van.

Amennyiben egészséges vagy, természetesen nem lesz bajod emiatt, sőt akár energikusabbnak is érezheted magadat.

Sőt, ésszerű keretek között fogyasztva még az érelmeszesedés kockázatát is csökkentheted a kortyolásával.

Ha viszont szívelégtelenségben szenvedsz, vagy magas a vérnyomásod, extra terhelésnek teszed ki vele a szívedet, aminek sajnos rossz vége lehet.