Jól gondold meg, hogy szedsz-e antibiotikumot!

Írta: ,

Általában, ha betegnek érezzük magunkat, rögtön rohanunk az orvoshoz, akivel felíratunk magunknak valamilyen gyógyszert – jobb esetben csak egy láz- és fájdalomcsillapítót kapunk, rosszabb esetben rögtön antibiotikumot. De tényleg mindig szükséges ezzel mérgeznünk a szervezetünket?

Túl sok gyógyszert szedünk Kép forrása: amazon.com

1/5 Túl sok gyógyszert szedünk

Az igazság az, hogy a gyógyszerek egyébként sem tesznek túl jót a szervezetünknek – kezdjük ott, hogy már az egyszerű fájdalomcsillapítók is csak az idegrendszerünkre hatnak, és az eredeti problémát nem szüntetik meg, az antibiotikumok káros hatásairól pedig aztán nem is beszélve.

Nem a legjobb megoldás az, ha az első köhögésnél orvoshoz rohanunk, hiszen neki az a dolga, hogy minél előbb meggyógyítson minket, ezért olyan szereket fog felírni, amik gyakran csak tünetileg kezelik a betegséget, hogy jobban érezzük magunkat, a bajt azonban konkrétan nem szüntetik meg. A munka oroszlánrészét a tested végzi, gyógyszerrel vagy anélkül.

Miért rossz a túl sok antibiotikum?

2/5 Miért rossz a túl sok antibiotikum?

Vírusos fertőzésre más gyógyszert, bakteriális betegségre antibiotikumot kapunk – ha jó a háziorvos, akkor csak abban az esetben, ha tényleg szükséges, de előfordul, hogy már az első apró gyulladásra is...

Ezzel két probléma van: az egyik az, hogy a szervezeted nem erősödik meg, mivel nem kell megküzdenie a bacikkal, a másik pedig az, hogy a nem megfelelően felírt antibiotikumok ellenállóvá tehetik a baktériumokat, amelyeket később sokkal nehezebb lesz legyőzni, mert már hozzászoktak a hatóanyagokhoz.

Ezt te valószínűleg nehezen veszed észre, az orvosok azonban régóta küzdenek a problémával: nemrég jelent meg például egy szupergonorrhea nevű betegség, amit már nincs az az antibiotikum, ami ki tudna irtani.

Hogyan hat? Kép forrása: tumblr, abrahumjapan

3/5 Hogyan hat?

Az antibiotikum lényege, hogy lassan kiirtja a fertőzést okozó baktériumokat vagy parazitákat, esetleg megállítja őket a szaporodásukban.

Az antibiotikumot szedők legfőbb feladata az, hogy a felírt mennyiséget szedjék be, különben a baktérium nem pusztul el teljesen, az újratermelődő mikrobák pedig sokkal ellenállóbbak lesznek a készítményre, mint korábbi társaik – ezért elengedhetetlen, hogy az összeset megsemmisítsük a szervezetünkben.

Vírusos fertőzésre (például influenzára) teljesen felesleges antibiotikumot szedni, így ha esetleg ezt ír fel neked az orvos, győződj meg róla, hogy valóban bakteriális fertőzésről van-e szó!

Mellékhatások tömkelege Kép forrása: tumblr, autumncozy

4/5 Mellékhatások tömkelege

Mint bármilyen gyógyszer, az antibiotikum sem tesz túl jót a szervezeteddel.

A mellékhatások annyira nem veszélyesek (legtöbbször hányás, hasmenés, fáradékonyság, fejfájás), de befolyásolhatják például a többi gyógyszeres készítmény, így a fogamzásgátló hatását is.

Ha antibiotikumot és antibébit is szedsz, mindenképpen egyeztess az orvosoddal!

A szervezetedbe ilyenkor olyan mennyiségű idegen, pusztító anyag kerül, hogy biztosan megsínyli, és időre van szüksége ahhoz, hogy regenerálódjon. Így nem csak a betegséggel, de a gyógyszerszedés következményeivel is meg kell küzdened.

Mit tehetsz? Kép forrása: adventures-in-cooking.com

5/5 Mit tehetsz?

Először is: ne rohangálj egy megfázással az orvoshoz. Ha érzed, hogy kezd eldugulni az orrod és kapar a torkod, először próbáld meg a szervezetedre bízni, hogy rendbe hozza magát. Persze segíthetsz neki: pihenj, igyál sok folyadékot, szedj C- és D-vitamint, egyél sok levest és gyümölcsöt, vigyázz arra, hogy ne fáraszd ki magad.


5 dolog, amit a háziorvosod szeretne, hogy tudj


Ha egy-két napon belül nem javul a helyzet, vagy egyenesen rosszabbodik, fordulj az orvosodhoz, de kérd meg, hogy csak akkor írjon fel erős gyógyszert, ha feltétlenül szükséges.

A jó háziorvos magától sem töm ilyenekkel, ha úgy látja, hogy nincs nagy baj.