Jól gondold meg, hogy szedsz-e antibiotikumot!

Nagy Niki
Írta: ,

Általában, ha betegnek érezzük magunkat, rögtön rohanunk az orvoshoz, akivel felíratunk magunknak valamilyen gyógyszert – jobb esetben csak egy láz- és fájdalomcsillapítót kapunk, rosszabb esetben rögtön antibiotikumot. De tényleg mindig szükséges ezzel mérgeznünk a szervezetünket?

Túl sok gyógyszert szedünk Kép forrása: amazon.com

Az igazság az, hogy a gyógyszerek egyébként sem tesznek túl jót a szervezetünknek – kezdjük ott, hogy már az egyszerű fájdalomcsillapítók is csak az idegrendszerünkre hatnak, és az eredeti problémát nem szüntetik meg, az antibiotikumok káros hatásairól pedig aztán nem is beszélve.

Nem a legjobb megoldás az, ha az első köhögésnél orvoshoz rohanunk, hiszen neki az a dolga, hogy minél előbb meggyógyítson minket, ezért olyan szereket fog felírni, amik gyakran csak tünetileg kezelik a betegséget, hogy jobban érezzük magunkat, a bajt azonban konkrétan nem szüntetik meg. A munka oroszlánrészét a tested végzi, gyógyszerrel vagy anélkül.

Miért rossz a túl sok antibiotikum?

Vírusos fertőzésre más gyógyszert, bakteriális betegségre antibiotikumot kapunk – ha jó a háziorvos, akkor csak abban az esetben, ha tényleg szükséges, de előfordul, hogy már az első apró gyulladásra is...

Ezzel két probléma van: az egyik az, hogy a szervezeted nem erősödik meg, mivel nem kell megküzdenie a bacikkal, a másik pedig az, hogy a nem megfelelően felírt antibiotikumok ellenállóvá tehetik a baktériumokat, amelyeket később sokkal nehezebb lesz legyőzni, mert már hozzászoktak a hatóanyagokhoz.

Ezt te valószínűleg nehezen veszed észre, az orvosok azonban régóta küzdenek a problémával: nemrég jelent meg például egy szupergonorrhea nevű betegség, amit már nincs az az antibiotikum, ami ki tudna irtani.