5 jógapóz, ami előcsalogatja a benned rejlő istennőt

Írta: ,

Köztudott, hogy jógázással számos egészségügyi panasz megelőzhető, illetve kiküszöbölhető, de emellett bizonyos pózok a női oldalt is képesek erősíteni, ami pozitív hatással van az önbizalmunkra, a szexualitásunkra és az érzelmeinkre is. A következőkben Pelsőczy Petra jógaoktató, a DownDog Jógastúdió hálózat alapítója 5 olyan ászanán vezet végig titeket, melyek rendszeres gyakorlásával erősíthetitek a nőiségeteket és előcsalogathatjátok a bennetek lakozó istennőt.

Marjari-bitil asana

1/5 Marjari-bitil asana

Ez a gyakorlat pozitív hatással van a női ivarszervekre, ezáltal képes enyhíteni a menstruációs panaszokat. Segít megtartani a hormonháztartás egyensúlyát, és rendszeres gyakorlásával még a klimax tünetei is késleltethetőek! Mindezen jótékony hatások mellett remekül oldja a gerincben lévő feszültségeket, rugalmassá, hajlékonnyá teszi a gerincet, így kiválóan alkalmas hátfájdalmak enyhítésére is.

„A lábaid csipőszélességben, a karjaid vállszélességben legyenek a talajon. Figyelj arra, hogy ne lógjon a fejed, a nyakad a hát folytatása legyen. Kilégzésre a medencétől indítva a mozdulatot, csigolyáról csigolyára haladva domboríts (Marjari), belégzésre a medencétől indítva a mozdulatot, csigolyáról csigolyára haladva homoríts (Bitil). A karok végig maradjanak nyújtva” – magyarázza a gyakorlat helyes kivitelezését Pelsőczy Petra.

Malasana Kép forrása: healthyhints.com.au

2/5 Malasana

Ez az ászana lazít a fejtől a farokcsontig – a hátat, a csípőt és a bokákat egyaránt. Nyújtja a lábfejeket, az Achilles-ínt, és növeli a csípő mobilitását, így az ezen a területen elraktározott feszültségektől is segít megszabadulni. Erősíthető vele a gátizom, amennyiben a pózban kilégzésre befeszítjük, belégzésre pedig elengedjük.

„Csípőszéles terpeszben állj, nyújtott térdekkel dönts előre, és hajolj rá a lábakra. A kezeket imatartásban tartsd a mellkasod előtt, majd lassan kezdd el hajlítani a térdeket, és beengedni a medencéd a lábszárak közé. Ha stabil vagy, a könyökökkel finoman told kifelé a térdeket. Amennyiben a csípőd nagyon feszes és a térdekben fájdalom keletkezik, helyezz egy összehajtogatott takarót a térdek alá. Ha nem ér le a sarkad, az alá is tegyél takarót, hogy stabilabban állj, amíg nem engednek az izmok.”

Garudasana Kép forrása: zentrify.blogspot.hu

3/5 Garudasana

A sas állásnak is nevezett póz kedvezően hat a női és a férfi szervekre, elősegíti a nemi hormonok kiegyensúlyozott termelését. Erősíti a lábszár és a lábfej stabilitását, fejleszti a koncentrációs képességet, és a testi egyensúly mellett szellemi harmóniát is teremt. 

„Állj összezárt lábbal, és a jobb egyensúlyozás érdekében rögzítsd a tekinteted egy fix ponton magad előtt. Emeld fel a karjaidat, hajlítsd be a könyököket, és a bal kart alulról vezetve fond a jobb köré. Tedd össze a két tenyeret. Helyezd át a testsúlyodat a bal lábra, és kissé hajlítsd be a térded. Elölről fond a jobb lábadat a bal köré. Dőlj előre és érintsd meg a bal könyökkel a jobb térdet. Törekedj arra, hogy a hátad végig egyenes maradjon. Normál légzés mellett lazíts egy ideig ebben a testhelyzetben, majd térj vissza kiindulóhelyzetbe, és ismételd meg a gyakorlatot a másik oldalra.”

Dhanurasana Kép forrása: yogachallenge.com

4/5 Dhanurasana

A gyakorlat a szekréciós mirigyekre, különösen a nemi mirigyekre hat erősen, serkentőleg. Kioltja a szexuális gyengülés tüneteit, mely a klimax velejárója, és segít, hogy a testi-lelki fiatalságot minél tovább megőrizzük. Mivel az összes szakrális csakrára ható ászana jótékony hatással van a kreativitásra, így ennél a póznál sincs ez másként: ha úgy érzed, elakadtál, akár a párkapcsolatodban, akár munkáddal kapcsolatosan, úgy minden nap gyakorold ezt az ászanát, és a pozitív hatások nem maradnak el.

„Hason fekvésben hajlítsd be a térdeid, kétoldalt nyúlj hátra és fogd meg a bokáidat. Belégzéssel emeld ki magad és homoríts. Addig maradj ebben a testtartásban, ameddig jól esik. Lassan lélegezz, összpontosíts a medencetájékra” – javasolja Petra.

Utkata konasana Kép forrása: yogajournal.com

5/5 Utkata konasana

Az istennő póznak is nevezett ászana nem csak az izmokat veszi célba, de az elmét is próbára teszi. Feszesíti a belső combizmokat és a feneket, valamint segít felkészíteni a medencét a szülésre. A szanszkrit neve (Utkata Konászana) háromszoros szóösszetétel, melynek fordítása: Utkata – erős, vad; Kona – szög; Ászana – tartás. A „szög” itt a lábak helyzetére utal, de a kartartásnak is vannak variációi ebben a pózban. Ne tévesszen meg senkit az elnevezés: ez az ászana nem csak a nők kiváltsága, férfiak is gyakorolhatják! Amellett, hogy a lábakat erősítjük vele, gyakorlása az egész test számára jót tesz!

„Állj széles terpeszben, majd egyenes háttal, lassan engedd le a medencéd úgy, hogy a combjaid párhuzamosak legyenek a talajjal. A kezed lehet imatartásban vagy a térdeken pihentetve, tenyerekkel felfelé. Maradj benne a pózban, ameddig jól esik.”Amennyiben kedvet kaptál a jógázáshoz, vagy otthon már gyakorlod egy ideje, de kipróbálnál egy vezetett órát is, látogass el a DownDog Jógastúdió 5 termének egyikébe!

DD Oktogon - 1063 Budapest VI. kerület, Eötvös utca 26./C 17-es kapucsengő

DD Margit krt. - 1027 Budapest II. kerület, Margit Krt. 60. Fe. 9.

DD Szép utca - 1053 Budapest V. kerület, Szép utca 4.

DD Buda - 1114 Budapest XI. kerület, Bartók Béla út 23.

DD Blaha - 1073 Budapest VII. kerület, Szövetség utca 9.