A jóga és a hormonrendszer – 5 póz, ami segít helyrehozni az egyensúlyt

Pelsőczy Petra
Írta: ,
A jóga és a hormonrendszer – 5 póz, ami segít helyrehozni az egyensúlyt

A rendszeres jógagyakorlásunkba érdemes beépíteni olyan ászanákat (jógapózokat), melyek célzottan a belső elválasztású mirigyeket stimulálják. Az eddigi visszajelzések alapján azt tapasztalom, hogy ezzel rövid idő alatt be lehet szabályozni a rendszeretlen menstruációt, segíthet kitolni a klimaxos tüneteket, illetve a pajzsmirigy rendellenességben szenvedő jógagyakorlók esetében is szép eredményeket lehet elérni a gyakorlásukkal. 5 ilyen pózt mutatok most nektek, és elmondom, melyiknek milyen jótékony hatása van a szervezetünkre.

Hogyan segít a jóga?

A célzott ászanázással a test anyagcseréje is az igényeknek megfelelően befolyásolható, és ezeknek a pózoknak a rendszeres gyakorlása mély biokémiai változásokat serkent a szervezetben, így mind az agyra, mind a hormonrendszerre pozitív hatással van.

A fordított testhelyzetek számos okból a legfontosabb ászanáknak tekinthetőek. Pozitív hatásuk fizikai, pszichológiai és spirituális szinten egyaránt érezhetőek – a test teljes rendszerét harmonizálják, és kiegyensúlyozzák nem csak a fizikai, de az energetikai, az érzelmi és a mentális testet is, valamint támogatják a spirituális fejlődést. A fejjel lefelé töltött idő javítja az egészséget, lassítja az öregedést, javítja az izmok és a bőr tónusát, segíti a keringést és a kiválasztást, élénkíti az emésztést, növeli a csontok sűrűségét, erősíti az immunrendszert, csökkenti a stresszt és a szorongást, növeli az önbizalmat és a koncentrációt, stimulálja a csakrákat, továbbá nyugodtabbá, boldogabbá, optimistábbá és spirituális beállítottságúvá tesz. 

Teljes jógahíd (Urdva Danurasana)

Ez egy erős mellkasnyitó póz, amely kiegyensúlyozza a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszer működését, és stimulálja az egész nyirokrenszert.

Rendszeres gyakorlása frisstíti a vérkeringést és a hormonháztartást.