Jobban teljesítünk kávézás után? Így hat a testünkre a kávé

Horváth Petra
Írta: ,

Mint azt már a Szívek szállodájából vagy a Szex és New York-ból tudjuk, kávé nélkül lehet, de nem érdemes élni. Azonban a kávézási szokások és fogyasztási mérték minden ember életében eltérőek. Vannak, akik a fekete kávét részesítik előnyben, míg mások csak a tejeskávét tudják meginni, és vannak, akik a napi egy, de vannak, akik a napi öt kávét preferálják. Egyesek igazi áldásnak, egyesek pedig ördögtől valónak tartják. Félretéve a hidelmeket, nézzük most meg a tudományos tényeket!

A kávébabban jelentős mértékben található klorogénsav, koffein és terpének.

Az előbbi önmagában antioxidáns hatású, azonban ennek nincs bizonyított hatása a kávéfogyasztás során.

A koffein köztudottan élénkítő hatással bír, ami annak köszönhető, hogy az idegsejtek működését serkenti.

Azonban a koffein mértéke és összetétele változó lehet a kávébab minőségétől és feldolgozási eljárásától. Amiben szinte minden tudományos írás egyetért, hogy a túlzott fogyasztása hosszútávon károsan hat a szervezetre.

Napi egy kávé félegészség? Kép forrása: espressoshots.net

A tudomány által javasolt mennyiség tehát a napi egy csésze, amit feketén kéne elfogyasztani, mindenféle ízesítés és adalékanyag nélkül.

Ugyanis ezzel juttathatjuk be a legtöbb jótékony anyagot a szervezetbe, ami pozitívan hathat az agyra, a szívre, az izmokra, az emésztésre, de még a májra is!

Hihetetlen, igaz? Pedig kis mértékben fogyasztva, egészséges lehet a kávé! Nézzük, hogyan hat az egyes szervekre.

Az  idegrendszert élénkítve javulhat a koncentráció készség és a reakcióidő. Terápiás kezelésekben is alkalmazzák, amivel a depresszió és a fáradékonyság javítható.

Emellett pozitívan hat a memória kapacitására is, így akár vizsgaidőszakban, akár egy stresszes munkahelyi projekt alkalmával segíthet a jobb teljesítmény elérésében!

Áldásos hatással bír a koffein a szívre is, a közhiedelemmel ellenben ugyanis a legtöbb szíverősítő gyógyszerben található koffein származék. A fekete kávé fogyasztásával pedig a hörgők is tágíthatók, így a légzés könnyebbé válhat!