5 apró jel, hogy több alkoholt fogyasztasz a kelleténél

Póta Szilvia
Írta: ,
5 apró jel, hogy több alkoholt fogyasztasz a kelleténél

Szinte mindenkivel előfordul, hogy időnként megiszik egy-egy pohár vörösbort a vacsora mellé, vagy, hogy a szombatesti bulizás közepette kiengedi a fáradt gőzt néhány pohár koktél kíséretében. Önmagában alkoholt fogyasztani még nem bűn. A probléma leggyakrabban akkor kezdődik, amikor az italozás rendszeressé válik, az esti sörözés pedig rituálévá, és az alkohollal próbáljuk oldani a stresszt illetve a szorongást. De honnan tudhatjuk, hogy túlzásba esünk, és mikor kell alkoholproblémára gyanakodnunk?

Feledékenység

Az alkohol mindenkire másképpen hat. A hatást befolyásolhatják a gének, a táplálkozási szokások, illetve a különböző gyógyszerek is. Kutatók szerint azonban mindenkire igaz, hogy a masszív alkoholfogyasztás károsíthatja a memóriát, tanulási nehézségekhez, és koncentrációzavarokhoz vezethet.

Ennek legvalószínűbb oka, hogy az italozás megzavarhatja a glutamátrendszert az agyban. Ha tehát valaha is ébredtél úgy, hogy nem emlékeztél az éjszaka bizonyos részéleteire, biztos lehetsz benne, hogy a kelleténél két-három itallal biztosan többet fogyasztottál az előző este.

 

Bőrproblémák

Mielőtt drága krémekre, illetve arctisztító tonikokra költenél, hogy javíts a bőröd állapotán, először tarts inkább szünetet az alkoholfogyasztásban, és figyeld meg tapasztalsz-e valamilyen változást!

A Medical Council on Alcoholism nevű szervezet 1992-es jelentése szerint a túlzásba vitt italozás egyik korai jele, a fakó, szürke arcszín.

A kutatók arra jutottak, hogy az olyan bőrproblémák, mint a pikkelysömör, vagy az ekcéma, sokkal gyakrabban fordul elő a nagyivók esetében.

Az alkohol az olyan már meglévő betegségeket is súlyosbíthatja, mint például a rosacea.

 

Fókuszban

A legfinomabb snackek, amiket rohanós napokon a táskámba szoktam dobni

Az 5 legfinomabb tejes kávé recept, amiért minden nő odavan

Megéri hibrid autóval járni (?)

Egészség és életmód

A legfinomabb snackek, amiket rohanós napokon a táskámba szoktam dobni