Ezek a jelek arra utalnak, hogy már neked is maradandó sérüléseket okozott a stressz

Írta: ,

Manapság szinte nincs olyan ember, akinek ne képezné a stressz szervesen az élete részét. Egyesek stresszesebbek másoknál, míg akadnak olyanok, akik sokkal nyugodtabb körülmények között tudják élni az életüket. Akárhogy is van a te esetedben, ha az alábbi jeleket tapasztalod, bizony nagyon hamar gondolnod kell a stressz-szinted csökkentésére!

Állandóan beteg vagy Kép forrása: unsplash.com

1/4 Állandóan beteg vagy

Bármennyire is furcsa, a stressz egyik fizikailag is érzékelhető mellékhatása a betegségek gyakori jelentkezése. Ezek lehetnek sajnos komolyak is, belső szervi gondok, hormonproblémák (pl. pajzsmirigy betegségek), illetve az immunrendszer gyengesége is. Utóbbi tulajdonképpen minden problémának a melegágya, hiszen, ha nem működik megfelelően az immunrendszered, akkor nem is vagy védett a kórokozókkal szemben.

Mindezért – stressz esetében – a mellékvese által termelt kortizol tehető felelőssé, ami stressz hatására krónikusan is megnövekedhet. Ezt egy laborvizsgálattal is ellenőrizni lehet, érdemes is kérned, ha látszólag nincs arra magyarázat, miért kapod el az összes vírust, ami felbukkan a környezetedben. Persze, a magas kortizol szint nem csak a stressznek köszönhető, de számtalan negatív hatása van, ezért célszerű vele foglalkoznod.

Nem túl jó a memóriád Kép forrása: unsplash.com

2/4 Nem túl jó a memóriád

Míg rövidtávon nagyon hasznos a stressz, pl. általa sokkal hatékonyabban tudunk fellépni egy-egy kritikus, veszélyes helyzetben, és minden pillanatot „az agyunkba vésünk”, addig hosszú távon éppen ellentétes hatásokat vált ki.

Tanulmányok alapján a stressz negatív hatást fejt ki az agy azon részein, amik a memóriáért felelősek.

Ennek eredménye sokszor csak időskorban tűnik fel igazán, amikor a demencia korábban és súlyosabb mértékben jelentkezik. Ugyanakkor már rövidtávon is megfigyelhetőek a negatív hatások, pl. mindent fel kell írnod, állandóan elfelejtenéd a dolgokat, és sokkal inkább nehezedre esik visszaemlékezni bizonyos eseményekre, mint korábban. Ez valamilyen szinten normális akkor, ha telítettek és nehezek a napjaid, de hetek, hónapok alatt már inkább a stressz egyik nagyon komoly mellékhatásáról beszélhetünk.

Emésztési gondjaid vannak Kép forrása: unsplash.com

3/4 Emésztési gondjaid vannak

Elsőként nem a stresszre, hanem a helytelen táplálkozási szokásra kell gondolnod emésztési gond esetén, de általában ez a kettő kéz a kézben jár. Stresszes életmód mellett sokszor helytelenül táplálkozunk, csak kutyafuttában étkezünk, sok levegőt nyelünk, kihagyunk főétkezéseket, túl későn pótoljuk a vacsorát stb. Ezek óhatatlanul is emésztési panaszokat okoznak, úgy, mint puffadás, székrekedés, vagy éppen hasmenés, gyomorégés, túl sok stressz esetén pedig még hányás is előfordulhat.

A stresszes helyzet evolúciós okok miatt hat a testedre: menekülés során minden fontos, csak az nem, hogy az emésztésed rendben legyen, ezért a szervezeted ilyen esetekben egyszerűen nem foglalkozik kellő mértékben a táplálék feldolgozásával. Ez régen életmentő volt, ma viszont megannyi betegség melegágya, hiszen immunrendszerünk 70-80%-a belekre koncentrálódik.

Érezhetően ingerlékeny vagy Kép forrása: unsplash.com

4/4 Érezhetően ingerlékeny vagy

Idáig fizikai tünetekről esett szó, de meg kell említenünk, hogy a stressz természetesen a lelkedre is hatással van. Ez óhatatlan: ha valami nem működik a szervezetedben, az rossz a lelkednek, és fordítva. A stressz rengeteg negatív energiát jelent, ami ingerlékenységben, türelmetlenségben jelenik meg, és általában a szeretteinken csapódik le. Ha nem tudod megfelelően lereagálni a stresszhelyzeteket, akkor az újabb feszültséget generál benned, ami önbizalomhiányhoz, helytelen önértékeléshez vezethet.

Ezzel sokszor kialakul egy ördögi kör, ugyanis a túlságosan stresszes emberek sokszor nyúlnak tompító szerekhez, pl. alkoholhoz, drogokhoz, amik ugyan a tüneteket kezelik, hosszútávon természetesen ezek szintén fizikális problémákat váltanak ki a szervezetünkben. Ráadásul aktuálisan a viselkedést is befolyásolják, és nem mindig pozitív irányba: sokan pl. agresszívek lesznek a szerek fogyasztása során.