Sokféleképpen izzadhatsz – lehet higiéniás probléma, de akár betegség tünete is

Marity Mira
Írta: ,
Sokféleképpen izzadhatsz – lehet higiéniás probléma, de akár betegség tünete is

Kép forrása: xload/depositphotos.com

Izzadni rossz, de szükséges. Az izzadtság elengedhetetlen az emberi túléléshez, és a test hűtőfolyadékaként szolgál, megvédve a szervezetet a felmelegedéstől. Nagyon nem mindegy azonban az, hogy hol, milyen intenzitással és hogyan izzadunk. A körülmények akár lappangó betegséget is jelezhetnek.

Különböző verejtékmirigyek vannak

Dr. Marnie Nussbaum kozmetikai bőrgyógyász szerint a verejtékezés nem csak a testhőt szabályozza, de szükség esetén kivonja a szervezetből a toxinokat és baktériumokat is. Ám ha nem megfelelően kezelik, bőrirritációval és kellemetlen szagokkal járhat.

Az egész testfelületen 2-4 millió verejtékmirigy van, és legsűrűbben a talpon, a tenyereken, a homlokon, az arcon és a hónaljban találhatóak.

Az „eccrine”, vagyis a klasszikus verejtékmirigyek elvileg szagtalan, tiszta folyadékot választanak ki és párologtatással segítik elő a hőveszteséget. A másik típusú mirigy az „apokrin”, ami főleg a hónaljban és a nemi szervek környékén van. Amikor az ezekből kicsapódó folyadék a bőr felületén baktériumokkal érintkezik, akkor jön létre az erős és kellemetlen testszag.

A hiperhidrózist érdemes kezelni

A verejtékmirigyeket az agyi idegek aktiválják, amelyek sokféle ingerre reagálhatnak – a hőmérséklet emelkedésére, a hormonokra, az érzelmekre és a fizikai aktivitásra is. A túlzott izzadásban, vagyis a hiperhidrózisban szenvedő embereknél a verejtékmirigyek túl intenzíven reagálnak, és több izzadtságot bocsátanak ki az átlagnál. A lakosság mintegy 3 százalékát érinti ez a probléma.

A szakorvosok azt javasolják, hogy első lépésként kerülni kell a kiváltó okokat, az alkoholt és a koffeint, valamint a túl fűszeres ételeket.

Lenge, természetes anyagból készült ruházatot és cipőt javasolt viselni. Ha a természetes megelőzés csődöt mond, még mindig rendelkezésre állnak olyan kezelések és gyógymódok, amelyekről mindenképpen bőrgyógyásszal kell egyeztetni.

Idegesség és stressz miatt is kialakulhat

A szituációs izzadás nem más, mint a stressz által okozott verejtékezés. Egy-egy feszültséget okozó helyzetben a szervezet védelmi reakcióként így reagál a stresszhatásokra vagy fenyegetésre. Aktivizálódik a szimpatikus idegrendszer és túl sok energia, illetve hő szabadul fel a testben, így a szorongó emberek is gyakran találkozhatnak ezzel a problémával.

Éjjel is zavaró lehet

Az éjszakai izzadás majdnem mindig betegség jele, a hormonális zavarok és az alacsony vércukorszint elsődleges tünetei közé tartozik. Bizonyos kóros állapotok, illetve gyógyszerek mellékhatásaként is gyakran jelentkezhet a verejtékezés. Ez a fajta izzadás inkább átmeneti, de erősen zavarja a minőségi, pihentető alvást.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!