Ízületi gyulladás már fiatalként is? - Miért alakul ki, meg lehet-e előzni és mit tegyünk, ha már benne vagyunk?

Szendrey Adrienn
Írta: ,

Az ízületi gyulladás éppen olyan kellemetlen, mint amilyennek hangzik, az egyetlen remény, hogy azt gondoljuk, életünk első felében legalább nem kell miatta aggódnunk. A rossz hír az, hogy ez sajnos nem feltétlenül van így. (x)

Mi a fiatalkori ízületi gyulladás?

Az ízületek huzamosabb ideig tartó gyulladására, reumára úgy gondolunk, mint az időseket érintő betegségre, pedig a fiatalkori ízületi gyulladás akár 16 éves kortól is kialakulhat, sőt vannak sokkal korábbi, akár kisgyermekkorban tüneteket produkáló megbetegedések. A betegség autoimmun eredetű, nagyon leegyszerűsítve a dolgot az történik, hogy a szervezet idegen anyagként ismeri fel a saját ízületeket, és elkezd védekezni ellenük, azaz gyulladásba hozza őket. Sokan először az ujjaikon veszik észre, hogy megduzzadtak, fájnak, nehezen tudnak fogni vele, de a folyadék felgyűlhet a térdekben, könyökben is, ezzel meggátolva, hogy behajlítsd az érintett végtagot.

Az autoimmun betegség mellett az ízületek túlterhelése, egy rándulás, túlnyúlás is okozhatja a gyulladást, illetve más helyeken lévő gócpontok is válthatnak ki gyulladást az ízületben. A fiatalkori ízületi gyulladás oka tehát a megerőltetés, vagy éppen a mozgáshiány, túlsúly is lehet – ezek mind előidézhetik a gyulladásos panaszokat, sokkal korábban, mint ahogyan egyáltalán számítottál volna rájuk.

Mit tehetsz, hogy megelőzd?

Az autoimmun betegségek kialakulása ellen nem sok mindent lehet tenni, de az ízületek védelme ekkor is kiemelten fontos, hogy semmiképpen se okozz még nagyobb kárt. A más okból bekövetkező ízületi gyulladást elkerülheted rendszeres testmozgással, az ízületek formában tartásával, kiegyensúlyozott táplálkozással és az egészséges testsúly fenntartásával – a túlsúly értelemszerűen nagyobb terhet ró az ízületekre is, a porcok gyorsabban kopnak, egy gyulladás is hamarabb alakul ki. Az étkezésben érdemes hangsúlyt fektetni az omega-3 zsírsavakra, a kalcium, valamint a magnézium pótlására, és persze a D-vitaminra is.

Mit tehetsz, ha már kialakult?

Ha a gyulladás már jelentkezett, mindenképpen orvoshoz kell fordulni vele, hogy feltárjátok az okokat, megszüntessétek az esetleges gócforrást, kidolgozzátok a megfelelő diétát és kezelési tervet. Az ízületi gyulladás minőségétől és okától függően lehet, hogy műtéti beavatkozásra vagy szteroidos kezelésre vagy gyógytornára lesz szükséged.

A kiegészítő fájdalomcsillapító kezeléseket természetesen mindig érdemes az orvosoddal, gyógyszerészeddel egyeztetni, de szerencsére ezen a téren is széles a paletta: hatékonyak lehetnek azok a fájdalomcsillapítók, amelyek egyben gyulladáscsökkentő hatással is bírnak, így két fronton is kezelik a panaszaidat, mint például a Voltaren Dolo 25 mg lágykapszula.

A fájdalomcsillapító tabletták mellett léteznek olyan külsőleg alkalmazható fájdalomcsillapító krémek és gélek is, amelyek csillapítják a fájdalmat. A gyors külső fájdalomcsillapításban segíthet a jegelés is, bár ez leginkább tényleg csak átmeneti megoldást jelent addig, amíg az egyéb fájdalomcsillapító módszerek hatni nem kezdenek. Addig azonban a patikában kapható hűthető párnák, amelyek sokáig megőrzik kellemes hűsüket, jó szolgálatot tehetnek a panaszaid enyhítésében.