Itt a nyár és hólyaghurutod van? Van megoldás!

Szendrey Adrienn
Írta: ,
Itt a nyár és hólyaghurutod van? Van megoldás!

Ha gyakori vizelési ingerrel küzdesz, a vizeleted nehezebben ürül és fájdalmas, akkor nagy valószínűséggel hólyaghurutod van. Ez a betegség nálunk, nőknél igen gyakori, minden ötödikünknél évente legalább egyszer jelentkezik. Oda kell rá figyelni, mert ha nem megfelelően kezeljük, könnyen visszatérő problémává válhat. (x)

A hólyaghurutot a köznyelvben felfázásnak is hívják, de az elnevezés csak részben helytálló. Valóban okozhatja a hideg és az alulról történő megfázás, de leginkább bakteriális fertőzések válthatják ki. Mind a két esetben a húgyhólyag nyálkahártyájának gyulladása okozza a panaszokat. Önmagában a felfázás még nem jelent betegséget, az is szükséges hozzá, hogy a húgyútba került kórokozók megtelepedjenek, elszaporodjanak és gyulladást okozzanak. Az érintettek főként nők, ennek oka, hogy a női húgycső rövidebb mint a férfiaké, így könnyebb a fertőződés.

A hólyaghurutra hajlamosító tényezők között van a felfázás, a strandolás, a földön, hideg (műanyag) széken, padon üldögélés hűvös környezetben és a motorozás is. Kerülendő a vizes fürdőruhában üldögélés vagy a műszálas tanga, body, fehérnemű viselése. Sőt, aki hajlamos a hólyaghurutra, az jól teszi, ha kerüli a kólát, az alkoholt (sör, tömények stb.) és az erős fűszereket.

Hogy lehet elkapni?

A kórokozó jellemzően közös fürdőben, jakuzziban, medencében vagy strandon jut be legkönnyebben a szervezetbe. Emellett szexuálisan terjedő betegségek is kiválthatnak felfázásos tüneteket. A kórokozó a vér útján, a belekből, valamilyen gócból is eljuthat a húgyúti szervekig, azokban megtelepedhet.

Aki már egyszer felfázott, annak fokozottan kell ügyelni a megelőzésre, mert nagyobb eséllyel fázik fel újra. Nem javasolt például hideg vízbe menni, nedves, hideg kőre ülni. A vizes fürdőruhát pedig mihamarabb érdemes lecserélni az uszodában.

Mit tegyél hólyaghurut ellen?

  • Igyál sok folyadékot! A nagy mennyiségű folyadék átmossa a hólyagot, és megnehezíti a baktériumok megtelepedését.
  • Ne viselj műszálas alsóneműt! Könnyen beleizzadhatsz, aminek fertőzés a vége.
  • Vedd le a vizes fürdőruhát! Ha kijöttél a vízből, igyekezz minél hamarabb megtörölközni és száraz ruhába bújni.

A hólyaghurut kezelésekor sok esetben megoldás a megfelelő homeopátiás szerek alkalmazása is. Mivel a tünetek igen sokfélék, ezért kis odafigyelés szükséges, de könnyen megtalálható a leginkább megfelelő szer. Amennyiben a tünetek 4-5 nap alatt sem változnak, véres vizelet, vagy láz jelentkezik, forduljunk orvoshoz! Töltsd le az ingyenes e-könyvet a gyakori női problémák természetes kezeléséről.