Innen ismered fel a női pszichopatákat: kevesen vannak, de veszélyesek

Innen ismered fel a női pszichopatákat: kevesen vannak, de veszélyesek

Címlap / Életmód / Egészség / Innen ismered fel a női pszichopatákat: kevesen vannak, de veszélyesek

Legyen szó kitalált karakterekről, mint Hannibal Lecter és Jim Moriarty, vagy valódi személyekről, mint Charles Manson vagy Ted Bundy, ha a pszichopatákról beszélünk, többnyire férfiakra gondolunk, és valószínű, hogy ők többen is vannak. Ám ez nem jelenti azt, hogy a nők között ne fordulna elő belőlük.

Jó eséllyel találkoztál már velük

Egy vizsgálat szerint a börtönben lévő nők 17%-a lehet pszichopata, szemben a bebörtönzött férfiak becsült 30%-ával. A börtönökön kívül azonban feltehetően százból 1 ember megfelel a pszichopata definíciójának, és bár egyesek közülük valóban veszélyesek lehetnek, a többség nem sorozatgyilkos, hanem nagyon is jól funkcionál a társadalomban – lehet, hogy éppen az orvosod, az ügyvéded, vagy akár a főnököd, de jó eséllyel találkoztál már életed során pszichopatával, és bizony, ő akár egy nő is lehetett. De hogyan veheted észre őket?

Ki a pszichopata?

Bár a pszichopaták többsége soha nem szegi meg a törvényt, sőt vannak, akik szakmájukban sikeresek lesznek, családot is alapítanak, azért a mindennapi életben, a törvényes keretek között is könnyű lehet egy pszichopata „áldozatává” válni például az érzelmi kizsákmányolás vagy zsarnokoskodás következtében – ezért is jó, ha minél előbb felismered, hogy egy pszichopatával van dolgod.

A szakértők szerint három olyan jel van, amire érdemes figyelni, szem előtt tartva, hogy a pszichopaták nagyon sokfélék lehetnek.

Így ismerd fel a női pszichopatákat: kevesen vannak, de veszélyesek lehetnek

Kép forrása: antgor90/depositphotos.com

  1. Ezek egyike a machiavellizmus: vagyis a pénz és a hatalom nagyrabecsülése, a hagyományos morális szabályok áthágása ezek elérése érdekében. A manipuláció mesterei minden eszközt megragadnak, hogy elérjék, amit szeretnének, de néha a manipuláció mögött még csak különösebb érdek sem áll, egyszerűen impulzusként, szórakozásként teszik ezt, mint ahogyan az alkoholisták is isznak.
  2. A másik jel az empátia hiánya. Ha te találsz egy pénztárcát az utcán, megszólal a kis hang a fejedben, ami arra biztat, hogy juttasd vissza a tulajdonosának. Ha tudod, hogy egy kollégád nagyon nehéz időkön megy keresztül, valószínűleg nem dörgölsz az orra alá egy kisebb munkahelyi hibát, inkább csendben kijavítod azt. Egy pszichopata fejében nem szólal meg ez a hang és nem érez részvétet mások iránt, vagy ha igen, akkor ez a hang olyan halk, az érzelem pedig olyan gyengécske, hogy nem fogja befolyásolni a döntéseit.
  3. A harmadik intő jellemvonás a narcizmus: a narcisztikus emberek énközpontúak, a saját eredményeik rabjai, és ha esetleg elbizonytalanodnának valamelyik képességükben, gondoskodnak róla, hogy a körülöttük lévők önbizalmát alaposan lehúzzák ezen a téren, nehogy fény derüljön az ő hiányosságaikra.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy pszichopatának lenni egy személyiségzavar, és mint sok betegség, ez is eltérő tüneteket produkálhat férfiaknál és nőknél, így a pszichopaták egyes „tünetei” a női alanyoknál egészen különbözőek is lehetnek.

Kevésbé agresszívek

Az agresszió a pszichopaták mindkét nembe tartozó képviselőire jellemző, de a férfiak ezt jellemzőbben a viselkedésükben élik ki: a kisállatok abuzálása vagy az erőszakos viselkedés az ő körükben gyakoribb, ami megmagyarázhatja, hogy miért kerülnek nagyobb arányban rácsok mögé.

A női pszichopaták ezzel szemben inkább relációsan agresszívek, ami azt jelenti, hogy talán soha nem ragadtatják magukat erőszakos cselekedetekre, de nem okoz számukra gondot, hogy pletykát terjesszenek rólad a munkahelyen, érzelmileg zsaroljanak vagy megtalálva a gyenge pontjaidat addig cukkoljanak és piszkáljanak, amíg teljesen elbizonytalanodsz a saját képességeidben, sőt akár a józan eszedben is.

Különbségek a narcizmus terén

A pszichopaták, legyenek férfiak vagy nők, narcisztikusak, de ez különbözőképpen jelenhet meg a két nem körében. A férfiak általában gondoskodnak róla, hogy mindenki tudja, jobbnak tartják magukat másoknál – nem okoz számukra gondot erről posztolni a közösségi médiában vagy akár belemondani a szemedbe, hogy kevésbé okosnak, tehetségesnek vagy rátermettnek gondolnak.

Ezzel szemben a nőkre jellemzőbb lehet, hogy a felsőbbrendűségi tudatukat rejtegetik: lehet, hogy a szemedbe mosolyognak, de a hátad mögött kibeszélnek, vagy akár csak magukban vannak meggyőződve arról, hogy sokkal jobbak nálad.

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!