Lábba sugárzó derékfájás: az isiász jelei és hatékony kezelése

Lábba sugárzó derékfájás: az isiász jelei és hatékony kezelése

Címlap / Életmód / Egészség / Lábba sugárzó derékfájás: az isiász jelei és hatékony kezelése

Az ülőideg-zsába, vagy más néven isiász az általa okozott erős derék-, csípő-, ülep- és lábfájdalomról ismert. Bármilyen életkorban előfordulhat, s akkor következik be, ha nyomás éri az ülőideget.

Az isiász tünetei

Leggyakoribb ismertetőjele az egyik lábba sugárzó derékfájás, amely üléskor, köhögéskor vagy tüsszentéskor akár tűszúrásszerűen rosszabbodik. Az érintett lábban gyengeség, zsibbadás és olykor bizsergés tapasztalható. A panaszok általában hirtelen jelennek meg, de sajnos több napig vagy hétig nehezíthetik az életet.

Ülőideg-zsába vagy más?

Szinte mindenki érez valamilyen típusú hátfájdalmat élete során legalább egyszer. Ez azonban koránt sincs mindig összefüggésben az ülőideggel. Sokszor egyszerűen a derék izmainak megerőltetése áll a háttérben. A különbség a fájdalom lefelé sugárzó természetében nyilvánul meg. „Sima” hátfájásnál tehát sem az ülepet, sem pedig a lábat nem érinti a probléma, míg az isiásznál többnyire mindkettőt.

Kinek lehet isiásza?

Bárkinek, bármikor. A legtöbb orvoshoz forduló beteg azonban a 30 és 50 év közöttiek táborából kerül ki. A nőknél kockázati tényezők jelent a terhesség, mivel a magzat nyomhatja az ülőideget. A csigolyák meszesedése, a degeneratív ízületi gyulladás és a gerincproblémák ugyancsak növelik a kialakulásának esélyét.

Az isiász okai

Az ülőidegre nehezedő nyomásnak több kiváltója is lehet: többek között elmozdult csigolya, gerincferdülés, gerinctumor, a popsi „mélyén” található piriformis izom összehúzódása, sérülés vagy fertőzés is. Bizony, a farzsebben tárolt vastag pénztárca is növeli az ülőideg-zsába veszélyét, mint minden környezeti hatás, ami aszimmetrikus testtartásba kényszerít.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»