Lehet, hogy te is szenvedsz tőle! Veszélyes az irritábilis bél szindróma (IBS)?

Szabó Erzsébet
Írta: , Frissítve:
Lehet, hogy te is szenvedsz tőle! Veszélyes az irritábilis bél szindróma (IBS)?

Az irritábilis bél szindrómával valójában már mindenki találkozott – legalább ideiglenesen. De pontosan mi is áll a hátterében, és milyen tünetekkel, veszélyekkel jár?

Zavaró, de nem veszélyes

Az IBS igazából egy rendkívül zavaró betegség, ami hatással lehet az egész napodra és a közérzetedre, ám ennek ellenére sem veszélyes. A tévhitekkel ellentétben idáig nem bizonyították, hogy az IBS növelné az emésztőrendszert érintő betegségek kialakulásának esélyét.

Természetesen, ha hosszú távon sem foglalkozol a tünetekkel, esetleg azok súlyosabbá válásával, akkor számolhatsz bizonyos „mellékhatásokkal”. Ilyen pl. a hiánybetegségek megjelenése, a fogyás, a hízás, illetve bizonyos pszichés problémák. Különösen akkor érdemes odafigyelned erre, ha a 20-30 éves nők táborát erősíted, ugyanis ebben a korban az IBS a nőknél kétszer nagyobb arányban alakul ki.

De mi is pontosan az IBS?

Az irritábilis bél szindróma tünetei az emésztőrendszerre korlátozódnak, ám emiatt gyakorlatilag bármilyen formában jelentkezhetnek. Gyakori a hasmenés, de a székrekedés is legalább ilyen sűrűn előfordul, sőt sokszor megesik, hogy a két véglet váltakozik – akár egy napon belül, több alkalommal.

Hasonlóan kellemetlen tünet a puffadás, a szorító, feszítő érzést pedig sűrűn kísérik szelek is. A sokszor kínos és zavarba ejtő tünetekhez több esetben csatlakozik a változó intenzitású gyomor- vagy bélgörcs, ami természetesen fokozódhat, ha a beteg még pszichésen is ráerősít, vagy valamilyen stresszes élethelyzetbe kerül. (Ilyenkor általában a többi tünet is erősödik.)

Fókuszban

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató

Egészség és életmód

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz