Ezekre figyelj oda, ha inzulinrezisztens vagy és teherbe szeretnél esni

Szőke Angéla
Írta: ,

Képzeld el, hogy a hormonrendszered egy bonyolult szerkezet, amely csak akkor működik megfelelően, ha minden hormonból megfelelő mennyiség termelődik. Ha csak egyetlen hormon termelése is túl alacsony vagy túl magas, az egész rendszer borul.

Az inzulin is egy ilyen fontos hormon, amit a hasnyálmirigy termel és segítségével a vérben található cukorból energiát nyerünk. Idővel bizonyos okok miatt a test egyes szerveivel előfordul, hogy nem veszi fel az inzulint, azaz rezisztensek lesz. A szervezet ilyenkor kompenzálni próbál és még több inzulint termel, aminek eredményeképpen a vércukorszint az egekbe emelkedhet.

A túl sok inzulin következtében megnövekszik a tesztoszteronszint is, ami negatívan befolyásolja a termékenységet, sőt, teljesen leállíthatja az ovulációt.

Az ösztrogén- és progeszterontermelés is felborul, ami miatt a petesejt minősége romlik, tovább csökkentve a megtermékenyülés esélyét.

Az inzulinrezisztancia – rövidítve IR - tünetei között szerepel a megerősödött arcszőrzet-növekedés, testsúlygyarapodás (főleg hastájékon), zsíros arcbőr, hajhullás, és rendszertelen vagy elmaradt menstruáció. Jellemző szimptóma még a farkaséhség – főleg édesség utáni sóvárgás – és az evés utáni rosszullét is. A policisztás ovárium szindrómában (PCOS) szenvedők nagy része szintén inzulinrezisztens és ezáltal nagyon nehezen esnek teherbe. Napjainkban a PCOS a leggyakoribb hormonzavar a nőknél.

De mi okozza az inzulinrezisztenciát?

Korral is előjöhet – a férfiaknál is –, illetve a főbb okok között említhetjük a két nagy klasszikust, a testmozgás hiányát és a helytelen táplálkozást. Utóbbi alatt a túlevést és a gyorséttermi, illetve a feldolgozott élelmiszer fogyasztását értjük. További szokásos rizikófaktorok a stressz és a kialvatlanság.