Az inzulinrezisztencia a cukorbetegség előszobája: lappangó tünetek és a betegség

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Az inzulinrezisztencia a cukorbetegség előszobája: lappangó tünetek és a betegség

A 2-es típusú cukorbetegségnek az egyik legnagyobb veszélye, hogy nagyon könnyen kialakulhat, mégpedig észrevétlenül – megeshet, hogy semmilyen különösebb tünetet nem tapasztalsz magadon, egészen addig, amíg egyszer rosszul nem leszel, és az orvosod közli veled: mától te is a cukorbetegek közé tartozol. Előfordulhat azonban, hogy már 5-10 éve fennáll az cukoranyagcsere-zavar – derül ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének közleményéből –, amit felismerve megelőzhető lett volna a betegség kialakulása!

Lappangó tünetek és betegség

Az inzulin egy, a hasnyálmirigy által termelt hormon, ami elsősorban a cukoranyagcserét szabályozza. 

Inzulinrezisztenciáról akkor beszélünk, ha az egyébként normális mennyiségben termelődő inzulin nem tudja olyan mértékben csökkenteni a vér cukortartalmát, mint az szükséges lenne.

Ennek az a veszélye, hogy kezdetben semmilyen tünetet nem produkál, és rosszabb esetben csak akkor lehet észrevenni, hogy valami baj van, amikor már kialakult a 2-es típusú cukorbetegség.

Endokrinológiai vizsgálattal azonban időben fel lehet ismerni a még csak lappangó, de jelenlévő problémát. Erre különösen akkor érdemes sort keríteni, ha örökölhetted a hajlamot, vagy nem folytatsz egészséges életmódot.

Az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb problémájává lépett elő az X-szindrómának elkeresztelt betegség, amit manapság már inkább metabolikus szindrómának neveznek. Ez az elnevezés négy tünet együttes, összefüggő jelenlétére utal: a magas vérnyomásra, a hasi elhízásra, a cukorbetegségre, és a magas vérzsírszintre.

Már a nyolcvanas években megállapították, hogy ezek a tünetek összefüggenek, és nem különálló betegségeket alkotnak. A szindróma kialakulásában kiemelkedő szerep jut az inzulinrezisztenciának – már csak ezért sem érdemes félvállról venned a cukorbetegséggel kapcsolatos intelmeket.

A probléma egyébként összetettsége ellenére is gyakori: Európa lakosságának 20-25%-át érinti, Magyarországon 2-2,5 millió embert – derül ki a közleményből.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!