5 tévhit az influenzáról, amire rámehet az egészséged

Zabolai Margit
Írta: ,

Sokszor félvállról vesszük, pedig az influenza nem csak kellemetlen – akár súlyos szövődményeket is okozhat. Arról nem is beszélve, hogy hihetetlen ütemben képes terjedni, és még akkor is fertőz, amikor nem is gondolnád. Jó, ha tisztában vagy vele, mivel állsz szemben.

Csak addig fertőzöl, amíg lázas vagy

A láz a szervezeted jelzése, hogy éppen baktériumokkal, vírusokkal vagy kórokozókkal harcol. De önmagában az, hogy a lázad csökkent vagy lement, még nem jelenti azt, hogy a betegség is varázsütésre megszűnt, és te már nem vagy fertőző. Ami azt illeti, az influenzára szedett gyógyszereknek is lehet lázcsillapító hatásuk, így könnyen lehet, hogy a normál testhőmérséklet csak ezek hatására állt vissza, és még nem a gyógyulás jele. Érdemes azt is tudni, hogy az idősebbek kevésbé lehetnek hajlamosak a lázra, ám ez nem jelenti, hogy ne lehetnének éppen úgy betegek.

Egy durva megfázásból influenza lehet

Az influenzát más vírusok okozzák, és mások a tünetei is, mint a hagyományos megfázásnak.

Az influenza a légzőszervekben sokkal mélyebben is képes károsítani a sejteket.

Az influenzaszezonnal egy időben számos más vírusfertőzés is tombolhat, így ha a tüneteid súlyosabbak, mint a sima megfázásé, de nem olyan súlyosak, mint az influenzáé, illetve az influenza-teszted negatív lesz, az is lehet, hogy ezek egyikét kaptad el.

Kép forrása: AllaSerebrina/depositphotos.com

A maszk viselése megvéd a betegségtől

Sokan viselnek kórházi maszkot az influenzaszezonban, amikor tömegközlekedésre szállnak vagy zsúfolt helyekre mennek. Igaz, hogy ez bizonyos fokú védelmet jelent, de sajnos korántsem akkorát, mint gondolod. Bár a maszk viselése jó ötlet lehet, ha beteg ember közelében tartózkodsz – különösen, ha köhög is –, de az influenzát okozó vírus legtöbbször a kezünkön telepszik meg, és a szemünk, arcunk, szánk megdörzsölésével jut be a szervezetbe, vagyis a minél gyakoribb kézfertőtlenítés sokkal többet használ.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba