Immunonkológia: a rák gyógyításának új módszere?

Írta: ,

Minden emberi szervezetben vannak ráksejtek, amelyeket azonban egyensúlyi állapotban a test képes legyőzni. Ezen a megközelítésen alapul egy viszonylag új terápiás módszer, az immunonkológia, amely a rákos sejtek elpusztítása helyett az ép sejtek megerősítésére koncentrál. Már itthon is kaphatóak immunonkológiai gyógyszerek, az orvosok egy része pedig a rákkezelés forradalmasításaként tekint erre az irányzatra. Utánajártunk, hogy mit is takar pontosan a módszer, és milyen betegeknél lehet hatásos.

„Soha nem gondoltam volna, hogy a 40. születésnapomat kopaszon fogom ünnepelni” – meséli Éva, akinél két évvel ezelőtt diagnosztizáltak rosszindulatú melldaganatot. Szerencsére még olyan stádiumban ismerték fel a bajt, hogy nem keletkeztek áttétek, de Évának így is több erős kemoterápiás kezelésen kellett túlesnie. Éppen egy éve tünetmentes.

„Amikor az orvos közölte velem, hogy daganatom van, a fejemben azonnal megjelent az egyenlőségjel a halállal. A fiamra gondoltam, hogy milyen kicsi még, és hogy mekkora igazságtalanság az élettől, hogy anya nélkül fog felnőni” – emlékszik vissza Éva. Szerencsére a kezdeti elkeseredésen hamar felülkerekedett a fiatal nő küzdőszelleme és élni akarása. Jó orvosokhoz került, akik folyamatosan biztatták, és minden apró pozitív változást megosztottak vele, amelyek a kezelések után bekövetkeztek az állapotában.

„Az is sokat segített, hogy a férjem és a fiam végig mellettem álltak, számukra egy percre sem volt kérdés, hogy meg tudom csinálni. És a kórházi sorstársak is biztattak, amikor nagyon el voltam keseredve egy-egy kezelés után.” Éva a kemoterápia mellékhatásait és a testén jelentkező változásokat viselte a legnehezebben. „Borzasztó volt megélni, hogy akármit csinálok, napról napra egyre sűrűbb csomókban hullik a hajam, úgy éreztem, megszűntem nőnek lenni.

A mellrákból való felépülése után Éva még sokat küzdött azzal, hogy képes legyen megváltozott testében is nőnek érezni magát: „Amikor majdnem egyévnyi kezelés után először közölték velem, hogy sikerült visszaszorítani a daganatot, és úgy néz ki, túl fogom élni, majdnem kiugrottam a bőrömből örömömben. Olyan volt, mintha egy új életet kaptam volna. Aztán persze jött a mély depresszió. Addig csak a túlélésre koncentráltam, de amikor ez sikerült, hirtelen ott találtam magam egy teljesen új testtel a régi életemben. Féltem, hogy a férjem nem talál többé vonzónak, és hogy mostantól már csak egy beteg emberként fog rám tekinteni”. Éva közel egy év tünetmentesség után, hosszas pszichológiai kezelések és nem mellesleg férje támogató szeretetének köszönhetőn pár hónapja újra jól kezdte érezni magát a bőrében.

A teljes cikket a Családi Lap 2016 augusztusi számában olvashatod el!

Szerző: Oross Veronika