Ilyen veszélyt jelentenek a műanyag palackok és edények – a szakértők sokkoló ítélete

Sándor Alexandra
Írta: ,

A műanyag étel- és italtárolók használata növelheti a meddőség, a cukorbetegség, az elhízás és a rák kockázatát, az utóbbi negatív hatások ráadásul öröklődhetnek is. A Daily Mail segítségével összegyűjtöttük, mi minden hangzott el ezzel kapcsolatban a november 10-i brüsszeli tudományos konferencián.

Hatás a hormonrendszerre

A műanyag szinte mindenhol ott van: részben vagy egészben ez alkotja a vizes palackokat, a festékeket, a kozmetikumokat és a ruhákat.

Ez azért aggályos, mert a mesterséges matéria olyan vegyületeket tartalmazhat, amelyek beavatkoznak az emberi szervezet természetes hormonháztartásába a belső elválasztású mirigyek működésének befolyásolásával.

A szakirodalom ezeket „endokrin megszakítóknak” nevezi – utalva arra, hogy a kemikáliák egyszerűen megakadályozhatják a létfontosságú szabályozó hormonok áramlását.

A hormonok egyébként olyan biokémiai üzenetküldők, amelyek információt szállítanak egyik sejtből a másikba.

Amikor egy endokrin megszakító közbelép, a belső szervek abnormális válaszokat produkálhatnak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nyilvántartása szerint több mint 800 ilyen – iparban legálisan használható – vegyület létezik.

Hogyan jut a szervezetbe?

Az endokrin megszakítók természetes körülmények között nem fordulnak elő az emberi testben, tehát mindenképpen a környezetből kerülnek be.

A szennyvízhálózaton, a mezőgazdasági folyamatokon és a veszélyes hulladékok elégetésén keresztül, a víz, a levegő vagy a talaj közvetítésével érkeznek a szervezetedbe.

Ennél azonban még nagyobb veszélyt jelenthet, ha közvetlenül érintkezel velük, például a már említett élelmiszer-tárolási vagy kozmetikum-használati szokások révén.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának keretein belül tavaly látott napvilágot a 296 oldalas beszámoló, melynek alapján az endokrin megszakítók növelik a mell- és a prosztatarák, a meddőség, a cukorbetegség, a korai pubertás, az elhízás, az autoimmun megbetegedések, a szívbetegség, a stroke, a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, valamint az Alzheimer- és a Parkinson-kór kockázatát.