Ilyen hatással van a testedre egy szakítás

Írta: ,

Amikor egy szakítás után összetörik a szíved, hirtelen olyan érzésed támad, mintha eljött volna a világ vége. Semminek sincs többé értelme, a lelki fájdalom pedig olyan erős, hogy szinte teljesen átveszi feletted az irányítást. Persze ilyenkor azt gondolhatod, hogy ez az egész csak a fejedben létezik – valójában viszont egy szakításnak a szomorúságon kívül is rengeteg mellékhatása van!

Az agyad fizikai fájdalmat észlel Kép forrása: unsplash

1/4 Az agyad fizikai fájdalmat észlel

Amikor a kapcsolatod véget ér, olyan érzés uralkodik el rajtad, mintha hatalmasat estél volna, vagy valaki erős ütést mért a mellkasodra. Egymás után kétszer...

Nos, bár valódi fizikai sérülésnek nyoma nem látszik rajtad, az agyad tényleg úgy érzékeli, hogy a fájdalom teljes mértékben valódi.

Egy amerikai professzor szerint ilyenkor ugyanis az agyadban épp azok a területek aktívak, amelyek egy valódi sérülés esetén is működésbe lépnek – ez pedig rátesz egy újabb lapáttal az egyébként sem egyszerű továbblépésre.

Megváltozik a testsúlyod Kép forrása: unsplash

2/4 Megváltozik a testsúlyod

A szakítás után két lehetséges út van: folyamatosan nassolsz, vagy egyáltalán nem eszel. Ez kizárólag attól függ, általában hogyan szoktad feldolgozni a szomorúságot.

Vannak olyan emberek, akik az ételekkel próbálják meg elterelni a figyelmüket, miközben filmeket néznek, és elhasználnak néhány csomag zsepit. Másokat pedig annyira eltelít a szorongás, hogy még csak gondolni sem tudnak az evésre; ha pedig megpróbálnak leküzdeni pár falatot, még rosszul is lesznek tőle.

A lényeg mindkét esetben ugyanaz: a súlyod nagyon rövid időn belül megváltozik.

Tele vagy stresszhormonokkal Kép forrása: unsplash

3/4 Tele vagy stresszhormonokkal

A Women's Health Magazin szerint, amikor szerelmes vagy, az agyadat ellepi a dopamin és az oxitocin nevű vegyület, amitől eluralkodik rajtad az a bizonyos rózsaszín ködös boldogság. Elvégre a szerelem legalább olyan függőséget okoz, mint a kábítószerek!

Amikor viszont a szíved összetörik, ezek a kémiai anyagok rövidesen eltűnnek a szervezetedből, és „kettesben” hagynak a stressz hormonokkal. Az agyad elkezdi belepumpálni a testedbe az adrenalint és a kortizolt, amelyek miatt túl sok vér kerül az izmaidba is.

Ennek mellékhatásaiként érezhetsz fejfájást, erős nyomást a mellkasodnál, és még a nyakad is merevebbé válik.

Megjelennek a „lelki” könnyek Kép forrása: unsplash

4/4 Megjelennek a „lelki” könnyek

Kutatók szerint különböző típusú könnyeket hullajtunk, attól függően, hogy pontosan mi is a sírásunk oka. Az úgynevezett bazális könnyeket szinte észre sem veszed, ezek tartják ugyanis folyamatos hidratálás alatt a szemeidet.

A reflex könnyek irritáció hatására jelennek meg, például ha valaki hagymát szel a közeledben.

A „lelki” könnyeid pedig érzelmekkel kapcsolatosak, ezeket a szemhéjad felső részében található könnymirigyek termelik. Sokkal nedvesebbek, és kevésbé sósak; így amikor elérik a szemed sósabb részeit, azok kissé felduzzadnak, ezáltal a tekinteted is puffadtabbnak tűnik.