Ilyen hatással van a jóga az agyadra

Írta: ,

Ha gyakran jógázol, biztosan képben vagy arról, milyen szuper hatással van ez a mozgásforma a testedre. Segít a fogyásban, izmot építhetsz vele, formásodhatsz, és nem utolsó sorban sokkal hajlékonyabb lehetsz. De azt tudtad, hogy a mentális egészségedet is javíthatod vele? Egy új kutatás most különleges eredményekre bukkant!

A felmérés előzményei Kép forrása: blog.freepeople.com

1/4 A felmérés előzményei

Mivel a jóga fizikai előnyei már nem számítanak titoknak, kutatók ezúttal arra voltak kíváncsiak, vajon ez a mozgás milyen hatással van a mentális egészségünkre.

Ahhoz, hogy választ kapjanak a kérdésre, olyan középkorú és idősebb önkénteseket kértek fel a tesztekhez, akik memóriaproblémákkal és egyéb demenciára utaló betegséggel küzdöttek.

A pontos eredmények érdekében először minden jelentkezőn végrehajtottak egy agyi röntgent, majd két csoportra osztották őket.

A vizsgálat menete

2/4 A vizsgálat menete

Mindkét csoportnak különböző feladatokat írtak elő: az első tábor tagjainak napi 1 óra agyi tornát, és még 15 perc gyakorlást tettek kötelezővé, míg a többieknek ugyanennyi időt kellett kundalini jógával tölteniük, amit természetesen minden nap ki kellett egészíteniük negyed óra otthoni ismétléssel is.

Amikor pedig három hónappal később ismét végrehajtották az önkénteseken az agyi röntgent, a kutatók izgalmas eredményekkel találkoztak.

Az eredmények Kép forrása: robolikesifit.tumblr.com

3/4 Az eredmények

Noha mindkét csoportnál jelentős javulást vettek észre az agy azon területén, ami a memóriával és a nyelvi készségekkel kapcsolatos területért felel, a második (jógázó) önkénteseknél valami más is felkeltette a figyelmüket.

Az ő esetükben ugyanis a fentieken kívül a koncentrációval és figyelemmel kapcsolatos rész is fejlődött; ennek köszönhetően képesek voltak erősebben fókuszálni, több dolgot is végrehajtani egyszerre, sőt, még a mentális képességeik is javultak.

Kezdd el te is! Kép forrása: pinterest.com - Yoga time

4/4 Kezdd el te is!

Ez persze nem az első alkalom, hogy szakértők észrevették a jóga agyra gyakorolt, pozitív hatásait. Korábbi felmérések szerint a gyakori jógázás segíthet leküzdeni a depressziót és szorongást, sőt, még a skizofrénia ellen is hatékonynak bizonyult.

Összességében tehát a jógázásnak számtalan pozitív hatása van, nem csak a külsődre, de a gondolkodásodra nézve is. Ha még sosem próbáltad, épp ideje esélyt adni ennek a mozgásformának, és meglátod, hogy már néhány alkalom után érezhető a különbség!