Ilyen fantasztikus a tested! Lenyűgöző tények az öregedésről

Sándor Alexandra
Írta: ,

Repülnek az évek, te pedig az első ráncocskák megjelenésével úgy érzed, hogy az idő kibabrál veled? Összegyűjtöttünk tíz olyan érdekességet, ami talán meggyőzhet az ellenkezőjéről: arról, hogy a tested szuper szerkezet.

Több csonttal születtél

Az újszülöttek 350 csonttal születnek. A növekedés során azonban ezek egy része összeforr, hogy egy-egy bizonyos funkciót lásson el, így a felnőtt csontváz már „csak” 206 részes.

Egy pohár vér

A frissen napvilágot látott csecsemőknek összesen 2,5 dl, azaz egy pohár vér kerint a testükben. Felnőttkorra ez 4-5 literre gyarapszik, és a szív feladata, hogy elképesztő erejű pumpáló mozdulatokkal a test minden sejtjéhez eljuttassa az oxigéndús részecskéket – percenként átlagosan 75 dobbanás segítségével.

A hámlás magasiskolája

Óránként átlagosan 600 000 hámsejttől válik meg a szervezeted, tehát ennyit „vedlesz” le. Ez a mennyiség évente nagyjából 68 dekának felel meg, 70 esztendő alatt pedig elmondhatod magadról, hogy 47,6 kg bőrtől búcsúztál el.

Mégis megújulnak az idegsejtek?

Az orvostudomány sokáig készpénznek vette, hogy az agy és az idegrendszer többi részének sejtjei képtelenek megújulni. Ha egyszer tehát elpusztultak, a szervezet nem tudja őket pótolni. A legfrissebb eredmények szerint azonban – korlátozottan ugyan –, de van lehetőség a „csodára”. A természet mindenesetre úgy gondoskodott az agysejtek számának biztosításáról, hogy az újszülöttek testhosszának egynegyedét a fejük teszi ki, míg felnőtteknél ez az arány nyolcadrész.

Lassul a légzés

Az idő múlásával az egészséges szervezet légzése fokozatosan lassul. A gyerekek tehát szaporábban veszik a levegőt, mint a felnőttek, és külön érdekes, hogy a nők rekeszizma is gyorsabban jár, mint a férfiaké. Nyugalmi helyzetben percenként átlagosan 12-15 levegőt veszel. Ha ennél kevesebbet vagy többet, az hosszú távon káros hatással bír a szervezetedre.

Ordító horkolás

Maga a horkolás zavaró probléma lehet, de ettől még nem szabad megfeledkezni a tényről, hogy milyen biológiai sajátosságok vezethetnek az akár több mint 80(!) decibeles zajszintű hortyogáshoz. Hatvanéves korra a férfiak 60%-a, illetve a nők kétötöde kezd el horkolni. Az átlagos hangerő 60 decibel körüli, tehát a beszédével megegyező. Fontos tudni, hogy ez akár alvási apnoé, tehát légzéskimaradás jele is lehet, tehát érdemes vele orvoshoz fordulni!

Nemcsak a kutya nyáladzik

Ha mosolyogtál már azért kutyán, mert csorgott a nyála, csak szólunk: te is 1,7 litert termelsz ebből az emésztést segítő nedűből naponta, amivel évente fél tonna élelmiszert dolgozol fel. Csukd be a szád, a számokat nem írtuk el!

Megújuló gyomor

A gyomorfal belső hámsejtborítása 3-4 óránként teljesen(!) megújul, hiszen másképp nem tudna ellenállni az erős savnak, ami az ételek megemésztésére szolgál. Ha hiba csúszik ebbe a regenerációs folyamatba, akkor sajnos fekély, vagy akár életveszélyes vérzés is jelentkezhet.

Téged melyik információ döbbentett meg legjobban a nyolc közül?