Ilyen elképesztő hatással van a testrészeidre az alvás (és annak hiánya)

Szirák Viki
Írta: ,

Ha huzamosabb ideig nem jut időd a pihentető alvásra, hamar rájössz, valójában mennyire fontos szerepet játszik ez az életedben. Amikor keveset alszol, kimerültté válsz, stresszessé, könnyen felhúzod magad apróságokon, sőt, még az immunrendszered is legyengül. De nem csak ennyi kihatása van a pihenésnek! Most eláruljuk, az alvás milyen hatással van a különböző testrészeidre.

Amikor szép lassan elalszol, az agyad elkezdi a rövidtávon gyűjtött élményeidet hosszútávú emlékekké alakítani, ezért ennek köszönheted, hogy sok mindent fel tudsz idézni a távoli múltadból is.

Ha viszont sokáig nem pihensz, annak nagyon káros hatásai vannak - például 20 ébren töltött óra után nem tudsz koncentrálni, és ez nagyjából annak felel meg, mintha a véralkoholszinted 0.10 lenne.

Az állandó alvási apnoe (amikor egy óra alatt 5-10 alkalommal is kimarad a légzésed, és felhorkantasz) és az, hogy mindig csak rövideket tudsz aludni, mind összefüggésbe hozhatók a rossz szív- és érrendszeri egészségi állapottal.

Az alvás szabályozza azokat a hormonokat, amelyek irányítják az anyagcserédet, így az inzulinra, a ghrelinre és a leptinekre is kihatással van.

Egy kutatás során kiderült, hogy az alvási apnoe hosszabb távon olyan problémákat eredményezhet, amelyek később szívbetegségeket vagy diabéteszt okoznak.