Így működik az immunrendszer, és ettől betegszik meg

Sütő Gyöngyi
Írta: ,

Jó egészségünk megőrzésének kulcsa a hatékony immunrendszer. Természetes védekezőképességünk megóv minket a betegségektől a náthától a rákig, hatástalanítja az ételmérgezést, lassítja az öregedést. Ha nem vigyázunk rá, meggyengül. 

Így működik

Az immunrendszer olyan, mint egy hadsereg, amelynek katonái összehangoltan végzik a dolgukat. Működése a nyirokrendszeren és a vérkeringésen alapul, de a bőr és az emésztőrendszer is hozzá tartozik.

A nyirokrendszer erek szövevénye, amelyben folyadék áramlik a sejtek közti térből a véredényekbe. A nyiroksejtek felismerik, majd elpusztítják és eltávolítják az idegen anyagokat, mikrobákat és rákos sejteket.

A vérkeringésben található fehérvérsejtek semlegesítik a káros baktériumokat, és eltávolítják az elpusztult és sérült szöveteket.

A bélflóra szintén tartalmaz káros és jótékony baktériumokat. Amíg ezek egyensúlyban vannak, addig az emésztőrendszer ellenállóképessége erős.

Ha viszont a baktériumok elszaporodnak, például azért, mert sok cukrot és telített zsírt fogyasztunk, akkor fertőzés alakulhat ki.

Ezek az ellenségei

Az egészségtelen életstílus és a mérgező környezet veszélyeztetik.

Az immunrendszer szervei és sejtjei bizonyos tápanyagokat igényelnek.

Például az interferon nevű rákellenes vegyületnek C-vitaminra van szüksége, hogy létrejöhessen.

A könnyben és a vérben előforduló antibakteriális enzimnek A-vitamin kell.

Ha nem eszünk elég tápanyagban gazdag ételt, akkor az immunrendszerünk legyengül, mert a sejtek nem kapják meg, ami jár nekik.

A stressz, a sok alkohol, kávé, gyógyszer, az élelmiszerek adalékanyagai és a permetezőszerek szintén az ellenségei.