Így jelez a lábad, hogy baj van! 5 lábtünet, ami a rossz szokásaidat tükrözi

Salat Száva
Írta: ,

Zsibbad, dagad és fáj? Ezek egyike sem jó érzés, de mind őszinte jelzések, hogy valamit nem jól csinálsz és a lábad megsínyli. Végül is, testünk pillérei és valóban: kivételesen erősek, de ez nem azt jelenti, hogy bármit elviselnek. A legtöbbször már csak akkor vesszük észre, hogy valami nincs rendben, amikor már jelzik, hogy baj van. Leggyakoribb láb problémák, amelyek a helytelen életmód következményei:

A lábdagadás keringési és vízháztartási problémára utal. Valószínű, hogy mozgásszegény életmódot élünk, netán ülőmunkát végzünk és a lábunk lefelé lóg, így a vérkeringés az alsó végtagokban lelassul. Lehet, hogy nem tudunk szakmát váltani, de tudjuk tornáztatni a lábunk az az asztal alatt is és óránként 10 percre fel is kell állnunk.

Elképzelhető, hogy pont fordítva van: megerőltetjük a lábunkat az állandó állómunkával (fodrász, pincér, ápoló). Ez ugyanúgy megterheli a bokát, tehát törekedjünk a beiktatott rövid pihenőidőkre.

A boka dagadása táplálkozási gondokra is utalhat: a túlzott sófogyasztás kedvezőtlenül befolyásolja a szervezet vízháztartásának egyensúlyát, így a szövetekben megkötött víz lappangni kezd.

Természetes gyógymódként ihatunk vízhajtó teákat, de elsősorban az étkezési szokásainkon kell változtatnunk. Minden élelmiszer tartalmaz sót, tévhit tehát, hogy az ételhez hozzáadott só nélkül teljesen sótlan lenne a fogás.

Ugyancsak életmódbeli probléma a túlsúly is, amitől szinte kötelezően dagadni kezdenek bokáink, hiszen egyre nagyobb terhet kell cipelniük. Hosszú távon ez akár komoly ízületi problémákhoz is vezethet, tehát vegyük komolyan és kezdjünk el többet mozogni és egészségesebben étkezni!

A lábzsibbadás hátterében komoly vitamin- és ásványianyag hiány is állhat, nem csak a kényelmetlen testtartás lehet az oka (ilyenkor rövid ideig tart és csupán átmeneti véráramlási probléma).

Kálcium- és magnézium hiányt, valamint B-vitamin vagy jód-hiányt is jelezhet a végtagok zsibbadása.

Hiányállapot léphet fel túlzott alkoholfogyasztás esetén is, ezért csak csínján a bulival!

Mivel a zsibbadásnak mindig valamilyen idegrendszeri háttere is van, mindenképpen orvosi kivizsgálást igényel és ne halogassuk!

Minél előbb kiderül a probléma, annál könnyebb lesz megszabadulni tőle.