Így hat ki a stressz az egészségedre

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Így hat ki a stressz az egészségedre

Biztos hallottad már, hogy a „stressz káros az egészségedre”. Nyilván arra is volt már példa, hogy ezt átélted, hiszen minden bizonnyal nem érezted jól magadat, ha hosszútávon feszengtél valami végett. De milyen folyamatok állnak e negatív folyamat hátterében, és mire hatnak egész pontosan?

Depresszió kialakulása

Több kutatással alátámasztották már, hogy akik huzamosabb ideig stresszes körülmények között élnek, azok esetében jóval nagyobb az esélye a depresszió megjelenésének.

Ha jobban belegondolunk, ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen a nagy nyomás alatt az emberek sokat szoronganak, izgulnak, s minden sikertelenséget valódi katasztrófaként könyvelnek el.

Erre rátesz egy lapáttal a főnökök számonkérése és szidása, a munkaidő mellett a családi kapcsolatok megromlása. Ezek közösen egyenes úton vezetnek a depresszió irányába.

Szív- és érrendszeri problémák

Egy újabb nagyon fontos ok, amiért érdemes minél előbb kikerülni a stressztől nehézzé vált kapcsolatból, vagy éppen munkakörből, élethelyzetből.

Az állandóan felszökő vérnyomás rövid ideig tartva fokozott teljesítményre serkenti a szervezetet, hosszú távon azonban teljesen tönkreteszi az érhálózatot.

Ráadásul, ha ehhez még társul a stresszel járó túlsúly is, akkor az esélye egy ilyen nemű betegség megjelenésének nagyon is komoly veszélyt jelent.