Így gyógyultál volna az ókorban

Sütő Gyöngyi
Írta: ,

Tudtad, hogy Apolló alapozta meg az orvoslást? Ő volt a gyógyítás, a művészetek és a vadászat istene. Ha elolvasod cikkünket, rájössz, milyen sok vonás fellelhető a mai napig a modern és az ókorban feltalált gyógymódok között. 

Apolló és a nagy gyógyítók Kép forrása: Wikipédia

A nyugati tudományok gyökerei az ókori Görögországba nyúlnak vissza. Az orvostudományt Apolló mint istenség alapozta meg a gyógyítás feltalálásával.

A tudás Kirón, a kentaur közvetítésével jutott el Aszklépioszhoz, az orvostudomány istenéhez és lányaihoz, Hügieiához és Panaceához, az egészség és a gyógyítás istennőjéhez.

Aszklépiosz isten kultuszának kibontakozása egybeesett Hippokratész, a leghíresebb orvos munkásságával. Hippokratész és követői írásos műveikben útmutatást adtak az orvosok számára.

Leírták, hogyan kell megkeresni a betegség okát az étrendben és a beteg környezetében, felhívják a figyelmet a testmozgás és az egészséges étkezés fontosságára, a test természetes öngyógyító erejének jelentőségére. 

Aszklépiosz ember-isten Kép forrása: Wikipédia

Az orvostudomány istenének tartják. Állítólag létező személy volt, de halála után istenként kezdték tisztelni.

Ókori templomában valaha a szenvedők egy-egy éjszakát töltöttek, majd álmaikat és látomásaikat elmesélték a templom papjainak, akik ezek alapján látták el őket tanácsokkal.

A betegségekből felépült templomokban az emberek áldozatot ajánlottak fel az isteneknek, amely gyakran pontos mása volt az érintett testrésznek.