Így fordítsd a javadra a placebohatást a mindennapokban

Írta: ,

A placebohatás kutatásának középpontjában az elme és a test közötti kapcsolat áll. Elsősorban gyógyszerkutatás során alkalmazzák, mert segít kideríteni, milyen hatással van egy új gyógyszer vagy kezelés egy adott állapotra. Azonban Te is a hasznodra fordíthatod mindennapjaid során – segítünk, hogyan!

1/5 Hogyan alkalmazzák?

Egy új koleszterincsökkentő gyógyszer kísérleti fázisában a vizsgálati alanyok egy részének az igazi gyógyszert adták, míg másoknak placebót.

Ezt követően a kutatók összehasonlították a gyógyszer, illetve a placebo hatását a résztvevőkön, így meg tudták határozni az új gyógyszer hatékonyságát és mellékhatásait.

A vizsgálat során volt pozitív és negatív válaszreakció is. Előfordult, hogy a beteg tünetei javultak, míg másoknál mellékhatásszerű tünetek léptek fel a placebokezelés során.

Ezeket a válaszokat nevezzük „placebohatásnak”.

Mennyire hatásos? Kép forrása: trendhunter.com

2/5 Mennyire hatásos?

Ha valaki arra számít, hogy a beszedett pirula hatására jobban lesz, akkor lehetséges, hogy a szervezet hasonló hatásokat produkál, mint amit a gyógyszer okozna.

Például, egy kutatás során a résztvevők placebót kaptak, amiről azt mondták nekik, hogy az egyfajta stimuláns.

Miután bevették a tablettát, a pulzusuk felgyorsult, a vérnyomásuk emelkedett, és a reakciósebességük javult.

Amikor ugyanerre a pirulára azt mondták nekik, hogy segíti az elalvást, a résztvevők ezt a hatást is tapasztalták magukon.

Az elme hatalma Kép forrása: yinmiao.com

3/5 Az elme hatalma

A placebo hatása igazolja az elme hatalmát. Persze vannak olyan élethelyzetek, amikor szükséges a külső beavatkozás, de nagyon sokszor elegendő lenne csupán az agyunk átprogramozása.

Valld be magadnak, hányszor nyúltál egyből a fájdalomcsillapító után ahelyett, hogy más természetes alternatívát választottál volna a fájdalom csökkentésére? Nem kell egyből a gyógyszeres dobozt keresned, egyszerűen csak el kell hinned, hogy más is segíthet.

Az orvosok azért is szeretnek kísérletezni a placebohatással, mert így újabb felfedezéseket tehetnek arról, hogy milyen hatalma van az elmének az emberi testre.

Bizonyos élethelyzetekben Kép forrása: designscene.net

4/5 Bizonyos élethelyzetekben

Talán furcsán hangozhat, de te is tudod magadon alkalmazni a placebohatást. Biztos van kedvenc cukorkád vagy rágód, amit minden nap magaddal hordasz.

Válogasd szét különböző dobozokba, melyeket majd felcímkézel. Ha például több bátorságra van szükséged, akkor írd rá a dobozra, hogy bátorság kapszula, ha önbizalomhiányban szenvedsz, akkor a másik dobozban legyenek az önbizalom tablettáid”.

A legfontosabb, hogy tudatosítsd magadban a dolgot és legyen hited hozzá. Próbáld ki, hogy egy hónapon keresztül, amikor csak előjön a problémád, beveszel egy placebo tablettát, és figyeld meg, hogy milyen változásokat tapasztalsz a viselkedéseden. Egyszerűen csak meg kell győznöd az agyadat arról, hogy megkapta a szükséges löketet a cselekvéshez.

Gyógyszerek helyett Kép forrása: playbuzz.com

5/5 Gyógyszerek helyett

Ha van olyan szeretted, aki gyógyszereken él, akkor vele is bátran kísérletezhetsz. Persze itt nem a nagymamád szívgyógyszerére gondolunk, hanem például a barátnőd szorongáscsökkentőjére vagy altatójára. Olyan gyógyszerekre, melyek igazából elhagyhatóak lennének. Próbáld ki, hogy kicseréled a párod vagy barátnőd altatóját egyszerű vitaminra és figyeld meg, hogy mi történik utána. Ehhez hasonló kísérletet már számos kutatás során végeztek és az eredmény meglepő volt.

Egy nő például arról számolt be, hogy egyik éjjel a nyugtatója helyett a kabátja egyik gombját nyelte le, ami aznap esett le, és ugyanolyan jól aludt, mint altatóval. Azóta pedig rájött, hogy nincs szüksége gyógyszerekre. Ahogy képesek vagyunk az agyunkat rászoktatni bizonyos dolgokra, úgy képesek vagyunk az ellenkezőjére is, a placebo pedig egy óriási segítség ehhez, és egyben bizonyíték az elme hatalmára.