Így csökkentheted minimálisra a megfázás tüneteit

Schuster Borka
Írta: ,
Így csökkentheted minimálisra a megfázás tüneteit

Alig vannak, akiknek sikerül megúszniuk a telet megfázás nélkül. Ha a kellemetlen betegség már megtalált, akkor az alábbi hasznos tanácsok legalább segíthetnek, hogy minél kevesebb kellemetlenséggel átvészeld a bajt.

Pótold a folyadékot!

Nem lehet elégszer elmondani, hogy milyen fontos a folyadék pótlása egy megfázás idején. És nem csak azért, mert a kellemetlen orrfújással, köhögéssel, esetleg lázzal és izzadással egyébként is sok folyadékot veszítesz, hanem azért, mert ez elengedhetetlen a test méregtelenítő funkcióihoz is. Ha elegendő folyadékot iszol, gyorsabban tudja kimosni a tested a vírusokat, és gyorsabban eshetsz túl a kellemetlen tüneteken is. Természetesen a hideg, szénsavas, cukros üdítők helyett érdemes előnyben részesíteni a gyümölcsleveket, a szénsavmentes, szobahőmérsékletű ásványvizet, és persze a teát, amiből naponta legfeljebb egy csésze zöldet érdemes fogyasztani, a többi adag inkább gyümölcsből vagy gyógynövényből készüljön. A mézet és a citromot bátran használhatod, de egy kevés mézes teába reszelt gyömbér is csodát tesz. Elég belőle egy egészen kevés, mert rendkívül intenzív íze van!

Ápold a torkodat!

A rekedtséget, torokfájást is sokan elszenvedik ebben az időszakban. Természetesen egy meleg sál ilyenkor alapfeltétel, de ennél is fontosabb, hogy ha tényleg begyullad a torkod, berekedsz, akkor ne próbálj beszélni, még suttogni sem, mert ez nagyon komoly károsodást okozhat a gyulladt hangszálakon.

Ezek a hangképző szervek tulajdonképpen izomkötegek, és ha sérülten használod őket, az éppen olyan, mintha egy sportsérüléssel emelgetnél súlyzókat.

Hagyd inkább pihenni őket, és esetleg egyél egy-egy kanál mézet, ami antiszeptikus hatásának köszönhetően segít megszüntetni a gyulladást, és szopogass gyógynövényes cukorkákat. Ezekből ma már kaphatóak cukormentes változatok is, és a megfelelő gyógynövénnyel enyhítheted a megfázás többi panaszát is, legyen szó köhögésről, vagy éppen orrdugulásról.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba