Így csökkentheted a mellrák kockázatát a legkönnyebben

Sándor Alexandra
Írta: ,
Így csökkentheted a mellrák kockázatát a legkönnyebben

Szeretnéd elkerülni a rettegett csomót a melledben? A brit The Telegraph című lap a nemrégiben publikált kutatások segítségével összegyűjtötte, melyek azok a megelőzési praktikák, amelyek bizonyítható módon eredményre vezetnek – őket mutatjuk most be neked.

Legyél „melltudatos”!

A legtöbb emlőrákos diagnózis azután történik meg, hogy az érintettek valami szokatlant észleltek magukon, és orvoshoz fordultak vele.

A rutin szűrővizsgálatok is nélkülözhetetlenek ugyan, ám minden jel arra mutat, hogy a fizikai önismeret a megelőzés legfontosabb eleme.

Ehhez tisztában kell lenned a melled formájával, tapintásával, színével és arányaival.

Akármilyen furcsának tűnik, a nők nagy részének fogalma sincs arról, hogy miként változik a kebel a menstruációs ciklus szakaszaiban, így az első hónapban meg is ijednek, amikor a tükörben elölről és oldalnézetből kissé változó képet látnak.

A saját tested alapos megismerése után nyerhet egyáltalán értelmet az önvizsgálat – különben honnan vennéd észre a fájdalmas tünetet nem produkáló elváltozásokat?

Szoptass!

A World Cancer Research Fund 2013-as kutatása szerint a legalább fél éven keresztül szoptató nőknél tíz százalékkal alacsonyabb a mellrák miatti halálozás kockázata.

A vizsgálatba összesen 380 000 főt vontak be, s ez már elég nagy elemszámú minta ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket lehessen levonni belőle.

Sőt, az is bebizonyosodott, hogy a szoptató anyukáknál 17%-kal mérséklődött a halált okozó szív- és érrendszeri megbetegedések aránya.

Még véletlenül sem kell kevesebbnek érezned magad attól, ha esetleg nincs lehetőséged szoptatni a csemetédet – ám ha van, egy pillanatig se habozz, mert mindkettőtök szemszögéből érdemes!

Fókuszban

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató

Egészség és életmód

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz