Így befolyásolja az alvópózod az egészségedet!

Írta: ,

Azzal eddig is tisztában voltunk, hogy az alvás mennyisége, illetve minősége komolyan befolyásolhatja közérzetünket és a mindennapjainkat. Az sem mindegy azonban, hogy milyen pozícióban hajtjuk álomra a fejünket, bizonyos esetekben ugyanis az egészségünk láthatja kárát a rosszul megválasztott fekvőhelyzetnek. Íme néhány szempont, melyet nem árt figyelembe venned az éjszakai pihenés során!

Bal oldalon fekvés

1/6 Bal oldalon fekvés

A bal oldalon alvás elősegíti a vérkeringést, és jó hatással van a szívműködésre, emellett az alvási apnoéval, vagyis a légzészavarral kapcsolatos tünetek is enyhülhetnek. Ugyanakkor ilyenkor nagyobb nyomás nehezedik a gyomorra és a tüdőre, a sleepandhypnosis.org-on megjelent kutatások szerint pedig gyakrabban jelentkezhetnek rémálmok.

Nőgyógyászok gyakorta javasolják a bal oldalon fekvést az állapotos nők számára is, hiszen amellett, hogy terhesen ez az egyik legkényelmesebb pozíció, a javuló vérkeringésnek köszönhetően több tápanyag jut el a babához a placentán keresztül.

Jobb oldalon fekvés Kép forrása: purple.fr

2/6 Jobb oldalon fekvés

Bár az oldalt fekvés előnyös lehet az egészségünkre nézve, nem mindegy, hogy melyik oldalon térünk nyugovóra.

Ez a pozíció ronthat a gyomorégésen és a refluxon, így ha ilyen jellegű problémákkal küzdesz, érdemes inkább az ellenkező irányba fordulnod!

Azzal, hogy a jobb oldalon alszol, nagy valószínűséggel rontasz ezen a helyzeten, amely álmatlanságot és hasi panaszokat okozhat.

Hanyatt fekvés Kép forrása: upsocl.com

3/6 Hanyatt fekvés

A hát szempontjából a hanyatt fekvés tekinthető talán a legelőnyösebb pozíciónak, egészen addig, amíg nem használsz túl sok párnát, és a megfelelő matracon alszol. Jógaoktatók szerint ez a helyzet javítja a testtartást, csökkenti a fejfájást, növeli az energiaszintünket, és enyhülést hozhat az álmatlanságra. Tökéletes választás lehet az ízületi gyulladásban szenvedők számára is, sőt, csökkenthető a ráncok, illetve a különböző bőrproblémák kialakulásának kockázata is!

Sajnos azonban a háton alvásnak nem csupán előnyei vannak, egyes esetekben ugyanis fokozhatja a horkolással és savas refluxszal kapcsolatos tüneteket, valamint az alvási apnoéval küzdők számára sem ajánlott ez a pozíció. Utóbbi egy súlyos alvászavar, mely során a légzés alvás közben időről időre abbamarad, majd újra elindul.

Hason fekvés Kép forrása: jesseburgess.com

4/6 Hason fekvés

Bár a hason alvás elősegítheti az emésztést, negatív hatással lehet a nyakra. Ha ugyanis sokat fekszel a hasadon, indokolatlanul is nagy nyomást helyezel a felső testrészedre, a hátadra, illetve a nyakadra.

Ha csak nem tanultál meg lélegezni a párnán keresztül, valószínűleg vagy az egyik vagy a másik irányba hajtod majd a fejed, ami fájdalomhoz, és nyaki merevséghez vezethet.

Érdekesség, hogy azok, akik ebben a pozícióban hajtják álomra a fejüket, gyakrabban tapasztalnak erotikus álmokat.

Párnával alátámasztva Kép forrása: tumblr, galastur64

5/6 Párnával alátámasztva

Függetlenül attól, hogy melyik alvópozíciót preferálod, nagy valószínűséggel jobban fogsz aludni és kevesebb fájdalomtól szenvedsz majd, ha egy párnával alátámasztod a testedet!

Háton alvásnál a gerinc íve alá, oldalt fekvésnél a térdek közé, hason fekvésnél pedig a csípő alá érdemes egy kis párnát tenni.

Így megtámaszthatod az ízületeket, ezáltal biztosíthatod a teljesen fájdalommentes pihenést.

Magzatpóz Kép forrása: pratfall.tumblr.com

6/6 Magzatpóz

Magzatpózban az ember összegömbölyödik, felhúzza a térdeit a mellkasához, ami rendkívül kényelmes alvópozíció lehet, emellett előnyös hatással lehet a derékra.

Különösen ajánlott ez a póz azok számára, akik horkolási problémákkal küzdenek.

Fontos azonban, hogy a nyak egyvonalban legyen a testeddel, ellenkező esetben ugyanis ez a póz fokozhatja a nyaki panaszokat és a fejfájást.