Így árt a szépségednek a stressz - 4 komoly károsító hatás

Írta: ,

Manapság talán nincs olyan ember a modern világban, aki ne stresszelne rendszeresen. Izgulunk az új projektünk sikerességért, aggódunk, hogy jól sikerüljön az állásinterjúnk, vagy csak lenyűgözzük az anyósunkat az első vendégség során. Egy ideig a stressz jótékony hatású, azonban hosszútávon ismert egészség- és szépségkárosító hatása.

1/4 Emésztési problémákat okoz

Sokkal több mesterséges adalékanyagot eszünk, mint valaha, és ez különösen igaz azokra, akik stresszes életmódjukból adódóan egyébként sem étkeznek túlságosan egészségesen. Ez – hónapok, évek elteltével – jóval komolyabb problémákat okoz, mint a szépséged kérdése. Azonban addig, míg a stressz és helytelen érkezés következtében kialakulnak a súlyos betegségek, a külsőd is kevésbé előnyös formát ölt majd.

Tökéletes példa erre a puffadás, amit persze más probléma, pl. ételintolerancia is okozhat, de bizony a stressz egyik mellékhatása is ez a kellemetlen gond. Ennek oka az, hogy stressz esetén a tested a probléma megoldására figyel, és kevésbé létfontosságú folyamatokat szorít háttérbe. Ilyen az emésztés is.

Mi az eredmény? Gyakori puffadás, gyomorégés, hasmenés, székrekedés, vagy éppen hányás. A szépségedet illetően ez leginkább fakó, sápadt arcbőrben és pluszkiló-hatású puffadásban nyilvánul meg.

Kóros hízás vagy fogyás Kép forrása: sherryslife.com

2/4 Kóros hízás vagy fogyás

Manapság sokan a szépség elsődleges mérvadójának a testsúlyt tekintik, és ez bizony rossz hír azoknak, akik sokat stresszelnek. Az előbb leírtak alapján láthatod, hogy elsődlegesen hajlamtól függ, hogy te a sok stressz hatására hízni, vagy éppen fogyni fogsz.

Vannak, akik egész nap rohannak, és csak este veszik észre, hogy egy falatnyi ebéden kívül mást nem is ettek. Mások össze-vissza esznek, és jellemző módon gyorsan felszívódó szénhidrátokhoz, valamint zsíros fogásokhoz nyúlnak, csak hogy hamar csökkenthessék éhségüket.

Az egészre rátesz egy lapáttal, hogy ugyancsak egyénfüggő, stressz hatására hasmenésed, vagy éppen szorulásod lesz – előbbi nyilván fogyáshoz, míg utóbbi hízáshoz vezet. Az mindenesetre biztos, hogy a hirtelen hízás vagy fogyás betegség eredménye éppúgy lehet, mint a stresszes életmód egyik komoly mellékhatása.

Bőrproblémák Kép forrása: wattpad.com

3/4 Bőrproblémák

Szintén egy olyan szépséghibáról beszélhetünk, amit nem lehet kizárólag ráfogni egy-egy kiváltó tényezőre, hiszen a bőrproblémákat éppúgy okozhatja valamilyen hormonális változás, mint egy számodra nehezen emészthető étel, vagy éppen a stressz.

Az ugyanakkor garantált, hogy ha sokszor idegeskedsz és aggodalmaskodsz, a bőrödön is meglátszik majd. Kezdve azzal, hogy ilyenkor óhatatlanul is megváltozik az arckifejezésed. Márpedig, ha újra és újra összeráncolod a homlokodat, vagy összeszorítod a szádat, megjelennek a ráncok az arcodon. Ez nyilván óhatatlan az idő múlásával, ám nem mindegy, hogy a mosolyráncaid mélyülnek-e el, vagy éppen két vonal jelenik meg a szemöldököd között.

A stressz jellemző mellékhatása még a pattanásos bőr, amiért részben szintén az emésztés hatékonyságának csökkenése okolható.

4/4 Problémás frizura

A szép haj a nők egyik legnagyobb éke, ezért aztán sokan bármit képesek megtenni frizurájukért. Tény, rengeteget számít a gondoskodás, a minőségi termékek használata, és az odafigyelő formázás, ám a haj csak akkor lesz igazán szép, ha belülről is ápolod.

Először is ki kell zárnod a hormonális gondokat, mert pl. a pajzsmirigy alul-vagy túlműködése ugyancsak okozhat hajhullást. Másodszor gondoskodnod kell a vitaminpótlásról, hiszen ha valamiből hiányt szenved a szervezeted, az jól látható a körmeiden, hajadon.

Harmadszor pedig, ha úgy tűnik, semmi sem segít, gondolhatsz a stresszre – több olyan betegség is ismert, ami stressz hatására alakul ki, és egyik legjellemzőbb tünete a hirtelen és kóros hajhullás.

Ha ehhez még párosul, hogy a stressz száraz, vagy éppen zsíros bőrt is eredményezhet, egész biztos, hogy aktuálisan nem számolhatsz túl csodás hajkoronával.